RIKARDO "PRECRTAO" DIJARU: As crno-belih sa dva gola Kipranima postao najefikasniji stranac u istoriji kluba

M. BLAŽIĆ

18. 08. 2022. u 20:00

TURBULENCIJE koje su od početka nove sezone redovna pojava na crno-beloj strani Topčiderskog brda nekako su potpuno u drugi plan bacile i ponešto pozitivno što se dogodilo dok su se tim i klub borili sa nagomilanim problemima. I dok se na buđenje timskog duha još iščekuje najefikasniji napadač Partizana Rikardo Gomeš je nastavio tamo gde je stao prošle sezone.

Tanjug/AP

Kada je spuštena zavesa na prethodnu internacionalac sa Zelenortskih Ostrva je svoj nestvaran golgeterski učinak zaustavio na 38 golova što je bilo za tri više od prethodne rekordne godine jednog napadača crno-belih. Na taj način je posle pune 23 godine prestignut golgeterski učinak Mateje Kežmana.

Na startu nove Rikardo je krenuo sa daleko manje žara u izvođenje golgeterskih radova, što je naravno "zasluga" i slabog učinka veznog reda, pa je tako u Superligi na pet odigranih utakmica bio precizan samo u dva navrata i oba gola su stigla u nadoknadi utakmica sa bele tačke.

Dva postignuta gola u revanš meču trećeg kola kvalifikacija Lige Evrope protiv AEK iz Larnake omogućila su fantastičnom napadaču da se osami na vrhu liste strelaca kada su u pitanju stranci koji su kroz istoriju nosili dres kluba iz Humske. Rikardova dva hica u mrežu Kiprana na asistencije Dijabatea bili su 67. i 68. u svim takmičenjima dok se nekadašnji ljubimac navijača Partizana, Senegalac Lamin Dijara zaustavio na 66 golova u 140 utakmica. O tome koliko je Rikardo produktivan valjda dovoljno govori podatak da je do cifre od 68 golova stigao na samo 110 upisanih mečeva u crno-belom dresu.

Daleko iza napadača iz Afrike na trećem mestu kada su u pitanju stranci golgeteri je još jedan veliki miljenik navijača Partizana, Brazilac Kleo. Momak koji je obeležio evropsko leto crno-belih 2010. je postigao 40 golova za klub iz Humske, a da je pritom odigrao samo 63 meča u svim takmičenjima.

Upravo je Kleo sledeća "meta" Rikarda sada kada je "precrtan" Dijara na večitoj listi najefikasnijih stranaca Partizana. Naime, Brazilac je i dale rekorder kluba po broju preciznih hitaca u evropskim klupskim takmičenjima (16), dok je Rikardo Gomeš do sinoćnjeg prvog meča plej-ofa Lige konferencije protiv Hamruna pogodio u 13 navrata. 
 

Pogledajte više