SAMO JEDAN JE SIGURAN: Legendarnog Aleksa Fergusona pitali za najboljih 11 koje je trenirao, on odgovorom iznenadio sve

Novosti online 29. 07. 2022. u 09:45

ČAK 26 godina je ser Aleksander Čapman Ferguson radio kao trener Mančester junajteda, pa je imao priliku da sarađuje sa stotinama velikih fudbalera.

FOTO: EPA

Legendarni Škot je osvojio neverovatnih 38 trofeja sa "crvenim đavolima", uključujući 13 titula Premijer lige i dve Lige šampiona.

On je 2013. godine otišao u penziju, ali čini se da se ni dan-danas Junajted nije oporavio i da nikako ne uspeva da pronađe pravu osobu koja bi ga zamenila na pravi način. Mnogi ljubitelji engleskog fudbala se nadaju da će, nakon niza promašaja, Erik ten Hag biti taj.

Tokom bogate karijere na klupi Mančestera, Ferguson je trenirao mnoge sjajne fudbalere. Ali ni sam ne može da se odluči za najboljih 11 koje je trenirao. Ipak, ako ništa drugo - jedno ime je sigurno u toj postavi.
 

- Ljudi me često pitaju: "Koja je vaša najbolja postava Mančester junajteda", a to je apsolutno nemoguće odabrati. Pogledajte samo napadače koje sam imao, vratite se na Brajana Maklera, Marka Hjuza, Endija Kola, Kantonu, Van Nisterloja, Solskjera, Runija, Van Persija... Koga odabrati? - pita se škotski stručnjak.

On se potom osvrnuo i na sredinu terena.


- Vezni red bi verovatno bio malo lakši izbor jer imate Roja Kina, Brajana Robsona, Pola Skoulsa, Bekama, Ronalda i Gigsa - dodaje Ferguson, koji nije spominjao odbranu, ali jednog defanzivca definitivno vidi u prvih 11 Mančestera koje je trenirao.

- Iskreno, rekao bih da bi Denis Irvin bio jedini koji bi sigurno ušao u taj idealni tim - rekao je Ferguson.

Postoji čuvena izjava kojom je Škot najbolje opisao Irvina. Naime, na jednoj utakmici protiv Arsenala, Irvin je pogrešio, nakon čega je Denis Bergkamp postiga gol.

Nakon utakmice novinari su pitali Fergusona da li je razočaran užasnim dodavanjem svog defanzivca, a on je odgovorio: "Pa jedna greška u 10 godina, nije loše".

Irvin je upisao 468 utakmica za "crvene đavole" i osvojio sedam titula Premijer lige, Ligu šampiona, dva Ef-Ej kupa i Liga kup tokom 12 godina provedenih u klubu.

BONUS VIDEO: Euforija na Čairu

 


 

Pogledajte više