ZAPAD ČUPA KOSU: Crvena zvezda ruši sankcije Rusiji, uz dozvolu UEFA ide na fudbalski turnir u Moskvu

Novosti online 22. 07. 2022. u 15:41

NAJNOVIJE vesti vezane za rat Rusije i Ukrajine, odnosno kako to Ruska Federacija naziva, "Specijalnu vojnu operaciju", tiču se i Srbije. Tačnije, fudbala i to - fudbalskog kluba Crvena zvezda.

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, nedugo nakon što je početkom 2022. pokrenuta pomenuta vojna operacija, Zapad je počeo da uvodi širok spektar sankcija Rusiji, uključujući i sportske.

Nijedan ruski klub odjednom nije mogao da se takmiči na međunarodnoj sceni, neki koji su već "dogurali daleko", poput moskovskog Spartaka, bili su izbačeni, nijedna reprezentacija Rusije nije mogla na nadmetanja, niti da ih organizuje, a sem nekih izuzetaka (poput tenisera, koji su morali da se odreknu i imena svoje države, i zastave i himne), ni individualni sportisti nisu mogli da se takmiče. 

Ali, izgleda se stvari menjaju.

Polako, ali se menjaju.

Potvrdu je najpre dala ruska novinska agencija RIA Novosti, spomenuvši da će, "uz dozvolu UEFA, i srpski klub Crvena zvezda učestvovati na predstojećem međunarodnom turniru u Moskvi, čiji je domaćin Lokomotiva".

Kada smo videli tu informaciju, u redakciji "Novosti" smo potražili više upravo u pomentuom moskovskom klubu, a tamo se ispostavilo da se radi o međunarodnom turniru ženskih ekipa, te da je, zaista, dozvolu za to održavanje dala evropska kuća fudbala.

Uz organizatora, Lokomotivu (i Ruske železnice, kao suorganizatora, po kome će biti i nazvano nadmetanje), na turniru će pored pomenutog šampiona Rusije, učestvovati i  prvaci Belorusije (Minsk) i Kazahstanka (Šimkent), te osvajač Kupa Srbije, ŽFK Crvena zvezda.

Vladimir Leončenko, generalni direktor FK Lokomotiva Moskva sa ponosnom ističe da je dozvolu dala i UEFA:

- Održavanje ovog nadmetanja ima za cilj popularizaciju ženskog fudbala i privući će dodatnu publiku, i u Rusiji, ali i u zemljama čiji nam timovi dolaze. Ovo je dobra ekipa za sve te ekipe da se oprobaju na međunarodnom nivou. U tom kontekstu, voleo bih da naglasim činjenicu da je naš klub dobo dozvolu UEFA da održi međunarodni turnir, i to u ovako teškom trenutku za ruski fudbal - istakao je Leončenko.

Plakat za međunarodni fudbalski turnir u Moskvi na kome učestvuje i ŽFK Crvena zvezda / Foto: Promo / ŽFK Lokomotiva

"Međunarodni kup Ruskih železnica" biće održan u Moskvi od 28. do 31. jula, a igraće se po nokaut sistemu. Na terenu RZD Arene u Moskvi najpre će 28. jula od 15 časova po lokalnom odnosno u 14 po našem, srednjeevropskom, igrati Lokomotiva i Crvena zvezda, a tri sata kasnije počeće drugo polufinale, između Minska i Šikmenta.

Posle dva dana pauze, u istim terminima (14 i 17 časova po srednjeevropskom vremenu), na istom mestu igraće se 31. juča najpre meč za treće mesto, pa onda i finale.


Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

 
Pogledajte više