PREDSTAVLJAMO: Ko su Partizanovi potencijalni rivali? Zvezdin "dželat" ili Zvezdina deca napadaju crno-bele

Novosti online 18. 07. 2022. u 14:08

FUDBALERI Partizana saznali su imena potencijalnih rivala na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope.

FOTO: FK Partizan

Voljom žreba, protivnik "crno-belih" biće poraženi iz duela između Mitjilanda (Danska) i AEK Larnake (Kipar).

U pitanju su fudbalske "novajlije", siromašne tradicije i reputacije, pa valja pogledati ko to stoji na putu "parnog valjka" ka uspešnoj odiseji na "Starom kontinentu".

 

MITJILAND

Reč je o najmlađem klubu u društvu timova koje je Partizan danas mogao da izvuče.

Osnovan je tek pre 23 godine i nosi ime po centralnom delu Danske, gde je smešten Hering, gradić odakle dolazi klub.

Tamošnjim fudbalom su godinama, s kraćim prekidima na smenu vladali Brondbi i Kopenhagen.

Pravo niotkuda, među rivale iz prestonice Danske umešao se klub iz samog centra ove nevelike skandinavske države. Mitjiland je prvu šampionsku titulu osvojio 2015, a od tada još dve, 2018. i 2020. godine. 

Minule sezone ona im je izmakla za samo tri boda, pa je Kopenhagen podigao trofej, dok im se na putu ka Ligi šampiona isprečio holandski PSV. 

Ispadanje u trećoj rundi kvalifikacija donelo im je učešće u grupnoj fazi Lige Evrope, pa su Danci gostovali i u prestonici Srbije.

U grotlu "Marakane" pokazali koliko su neugodna ekipa, odnevši minimalnu pobedu i tri boda iz Beograda. 

Ništa drugačije nije bilo ni u Kopenhagenu, ponovo su bili tvrd orah za crveno-bele, koji su kao lideri grupe završili grupnu fazu.

Remi od 1:1 i to da su neporaženi izašli iz dvomeča sa najljućim rivalom "parnog valjka", dovoljno govori o tome koliko se ozbiljno mora shvatiti protivnik. 

Mitjiland najčešće igra u formaciji 3-4-3. Ispred golmana Olafsona najčešće su Dalsgard, Paulinjo i kapiten Svjatčenko. Sredinu drže Onjedika i plejmejker Evander, dok su bokovi rezervisani za Dira i Andersona. Napadačku trojku čine krila Sisto i Isaksen i centralni napadač Drejer.

Ubedljivo najveću opasnost po gol Stevanovića predstavljaće Pjone Sisto. Naturalizovani Danac poreklom iz Južnog Sudana, koji je ponikao u redovima sadašnjeg tima i uprkos brojim interesovanjima fudbalskih velikana ostao je lojalan klubu. 

Nestvarna agilnost ovog krilnog igrača, brzina "geparda", dribling kojim lomi protivnika, ubitačna desnica uz ništa manje neugodnu levicu biće stalna pretnja Beograđanima.

Trener tima je 46-godišnji Bo Henriksen, možda i najslabija tačka Mitjilanda. Reč je o stručnjaku koji je do dolaska na klupu Partizanovog rivala vodio samo dve ekipe, Bronshoj od 2007. do 2014. i Horsens od 2014. do 2020.

AEK LARNAKA 


AEK je kiparski profesionalni fudbalski klub iz Larnake. Njihov domaći teren od sezone 2016/2017. je potpuno nova "AEK Arena" – stadion "Georgios Karapatakis" sa kapacitetom od 8.000 gledalaca.

Prethodnu godinu završili su kao vicešampioni nacionalnog prvenstva, s obzirom na to da su u krajnjem plasmanu zaostali četiri boda za Apolonom.

Glavna zvezda tima je Aleksandar Tričkovski, koji je dobro poznat ljubiteljima fudbala u Srbiji, s obzirom na to da je nosio dres Crvene zvezde. 

Pored Makedonca koji je kapiten i najbolji strelac Kiprana, još jedan momak koji je igrao na Topčiderskom brdu bi mogao da dođe u Humsku.

U pitanju je bivši reprezentativac naše zemlje Nenad Tomović, stub odbrane AEK-a koji je došao iz italijanskog SPAL-a i odmah pokazao o kakvom se pouzdanom defanzivcu radi.

U pitanju je istinska legija stranaca, koja broji čak 20 fudbalera koji nemaju pasoš Kipra. 

Među njima je i nekadašnja vedeta Blekburn roversa Met Derbišajer, kome se prognozirala blistava karijera, koja nikada nije dosegla sjaj koji je reflektovao potencijal ovog sjajnog golgetera.

Ukoliko se oni nađu na putu Partizana, beogradski velikan moraće dobro da "zasuče rukave", kako bi preskočio ovu prepreku.

Disciplina, taktička doslednost, kompaktnost, igra na rezultat, sve su odlike koje krase njihovog novog stratega Hozea Luis Oltru. 

Ipak crno-beli će se nadati da Španac neće uspeti da tako brzo implementira sve ove odlike u igru svog tima. 

Zanimljivo i da je Aek igrao grupnu fazu Lige Evrope 2012. i 2019. i da su zauzeli četvrto, a potom i treće mesto.

Davne 1997. "skupo su prodali kožu" slavnoj Barseloni u Kupu Pobednika kupova, kada su izborili remi na svom terenu, ali ih je čudesni Ronaldo izbacio sa dva gola na "Nou Kampu".

U HUMSKOJ SE SVE LOMI!

Bilo kako bilo, Partizan će prvi meč odigrati u gostima, a nema dileme da kada se pogledaju rezultati i kvalitet, vicešampion Srbije priželjkivaće da momci iz Larnake prirede iznenađenje skandinavskom predstavniku.

Pomenuti klubovi će se boriti za plasman u plej-of Lige šampiona, dok će gubitnik igrati protiv srpskog predstavnika.

Utakmice trećeg kola kvalifikacija za LE na programu su 4. i 11. avgusta.

Pobednik dvomeča u ovoj fazi kvalifikacija za Ligu Evrope će osigurati plasman najmanje u grupnu fazu Lige konferencija, dok će poraženi imati priliku da se preko plejofa izbori za grupe LK.

BONUS VIDEO: Vlahović novi rekorder - pet najvećih transfera srpskih fudbalera

 
Pogledajte više