RUSKI KLUBOVI NA EVROPSKOJ SCENI? Dileme više nema, sud u Lozani doneo konačnu odluku

Novosti online 15. 07. 2022. u 13:13

SADA je sve jasno...

Foto: AP

Ruski fudbalski klubovi neće moći da nastupaju u evrokupovima ove sezone, presudio je danas Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani.

Rusi su prethodno pred sportskim sudom uložili žalbu na odluke UEFA i FIFA koje su suspendovale njihove predstavnike i selekcije zbog rata u Ukrajini, ali je sud danas potvrdio odluke vodećih fudbalskih tela.

Ova odluka izostavlja nacionalnog šampiona Zenit iz Sankt Peterburga van grupne faze najkvalitetnijeg takmičenja Starog kontinenta.

Još jedan ruski tim Soči biće izostavljen iz žreba trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, zakazanog za ponedeljak.

FOTO: EPA

Da je Rusima kojim slučajem bilo dozvoljeno da učestvuju, nije jasno gde bi njihovi domaći mečevi mogli da budu odigrani ili da li bi ukrajinski klubovi bojkotovali takmičenja.

Sud za sportsku arbitražu u narednom periodu odlučivaće o žalbama ruskih saveza u ostalim sportovima, jer su mnogi sledili primer UEFA i FIFA i suspendovali takmičare iz Rusije zbog dešavanja na teritoriji Ukrajine.

Sve u svemu, sport je još jednom usled političkih upliva pretrepeo udarac, a silinu tog udarca na svojoj koži najbolje će osetiti ruski klubovi... 

Današnja odluka mogla bi da ima dalekosežne negativne efekte na celokupnu budućnost magične igre na travnatim površinama u ovoj zemlji.  

Bonus video: Katar - obilazak neobičnog stadiona za Svetsko prvenstvo

 
Pogledajte više