KRSTAJIĆ SPASAVA BUGARE: Bivši selektor Srbije od septembra preuzima kormilo naših komšija

N. ILjUKIĆ

02. 07. 2022. u 22:45

MLADEN Krstajić postaje selektor fudbalske reprezentacije Bugarske. Ovo je vest koja se raširila iz Sofije na sve četiri strane sveta i prilično je iznenadila fudbalski svet s ove i one strane Dunava...

FOTO: AP/Mindaugas Kulbis

Srpski 48-godišnji stručnjak će ovih dana i zvanično da preuzme selekciju naših komšija sa istoka, a prve treninge će imati najkasnije u septembru kada se nastavljaju, praktično i završavaju mečevi Lige nacija za ovu sezonu. Krstajić je preksinoć u Sofiji obavio poslednje i vrlo konkretne razgovore sa predsednikom FS Bugarske Borislavom Mihajlovim, pa se sada očekuje samo da se saradnja i ozvaniči.

Bugari u svojoj "C" diviziji Lige nacija u grupi 4 stoje očajno, jer su u prva četiri meča uspeli da sakupe samo tri boda posle tri remija, jednog poraza i bez ijedne pobede. U toj grupi dominiraju Gruzini sa deset bodova, pa Makedonci sa sedam, Bugari sa tri i Gibraltar sa jednim bodom osvojenim baš protiv Bugarske 9. juna ove godine. Bila je to u stvari kap koja je prelila čašu kod čelnika FS Bugarske, pošto je samo četiri dana ranije Gruzija petardirala naše komšije u Razgradu (5:2).

Selektor Jasen Petrov je od tada bio pod "paljbom" bugarske fudbalske javnosti i poslednji meč koji je vodio bio je u Tbilisiju protiv Gruzije, koji je završen sa mršavih 0:0. Ispostaviće se da je to bio i oproštaj Petrova od selekcije Bugarske, a novinari su se prošlog meseca čak i ismevali sa svojim nekadašnjim internacionalcem koji je još tokom desetogodišnje fudbalske karijere dobio nadimak Đanini iz Plovdiva.

Njega će uskoro da zameni Mladen Krstajić koji će tako četvrti put u karijeri da sedne na trenersku klupu. On je na njoj debitovao 2017. godine kada je Fudbalski savez Srbije odlučio da iznenada prekine saradnju sa Slavoljubom Muslinom koji je sa "orlovima" uspeo da se direktno plasira na Mundijal u Rusiju. Srbiju je vodio pune dve godine, a 2021. je bio šef struke u superligašu TSC, da bi poslednjih šest meseci kao trener proveo u Makabiju iz Teal Aviva, koji je napustio pre skoro dva meseca. Odlazak na mesto selektora Bugarske je praktično misija spasavanja ove reprezentacije koja trenutno zauzima 74. mesto na FIFA rang-listi, a nekada je bila čak osma na svetu. Ispred nje su danas fudbalski "liliputanci" poput Konga, Zelenortskih Ostrva, Iraka, Jamajke i slični.

Krstajić će sa sobom u Sofiju uskoro da povede i nekoliko najbližih saradnika iz Srbije. Prvi zadatak je da se bar donekle popravi utisak iz očajnog izdanja u Ligi nacija u dva preostala meča, protiv Gibraltara kod kuće 23. septembra i tri dana kasnije u gostima u Severnoj Makedoniji.

Pogledajte više