ZA BEŽIGRADOM RASTE KOROV: Stadion na kojem je Partizan 1976. osvojio titulu antologijskim golom danas neprepoznatljiv

Nebojša Petrović

30. 06. 2022. u 17:49

STADION "Za Bežigradom" na kome je postignut antologijski gol na utakmici Olimpija - Partizan 1976. godine, danas zarasta u korov i predstavlja ruglo u centru Ljubljane. A nekada...

FOTO: Arhiva novosti

Nedelja po podne. Sa radija se čuje: "Ovaj program je kao torta, red muzike pa red sporta, nikad ne izlazi iz mode, Vreme sporta i razonode". "Poštovani slušaoci, danas prednost imaju reporteri iz Ljubljane i sa Karaburme...".

- Počinje utakmica i ja vidim da to na sve liči osim na fudbal - prisetio se aktuelni zamenik predsednika FSS Nenad Bjeković čuvene utakmice u Ljubljani zbog koje je zauvek ostao u srcima navijača Partizana

FOTO: Arhiva novosti

- Vlatko Marković je trener Nice i šalje predsednika kluba da me gleda protiv Olimpije. Ovaj prekida letovanje na Krku, dolazi na stadion, ali čovek nema šta da vidi. To je rat, jurnjava po terenu, udaranje, previjanje... Zvanični spiker javlja da Hajduk vodi 1:0. Ovi naši skaču sa klupe: 'Lažu, igraj!' Maksa ne svira klasičan penal nad Mocom u prvom poluvremenu. Gajica Đurović ne zna gde bije. Ne sme nikoga da pipne. Ništa mi nije jasno. Pitam ga: 'Šta glumiš?', on odgovara: 'Maksa mi zapretio da će me isključiti ako bilo koga taknem'. Ja odlepio: 'Čekaj, bre čoveče, da li si ti normalan! Pusti Maksu, ja ti garantujem da ti ne sme ništa, igraj fudbal'". Šta vredi. U Ljubljani ni "f" od fudbala:

- Polovinom drugog dela, spiker javlja: '2:0 za Hajduk'. Mi u depresiji. Daj samo da se završi i da idemo kući. Toma se dere: 'Igraj breee, laaaažuuuu!' Mi više ne znamo ni da li se uopšte igra na Karaburmi". Ističe devedeseti minut. Hajduk je remizirao. Smoki Samardžić je ispunio obećanje da će njegov OFK odigrati maksimalno pošteno protiv Splićana. Sada je sve na Partizanu i...

- Luštica se opraštao od Olimpije i naša utakmica je počela bar deset minuta kasnije. Zato se stekao utisak da je trajala večno. Ja vidim, gotovo. Ne možemo ništa. Dalanović brani nemoguće. Dobio je 'desetku' u svim novinama. Nema nikakve vajde od toga što je kum sa Zavišićem. Brišem znoj sa čela i razmišljam u sebi: 'Ubiću Zavišu posle utakmice'".
Kolega Stojiljkoviću, da li je završeno na Karaburmi? 

- Jeste, 1:1. Hajduk je nadomak nove titule. Treće u nizu. Kolega Anđiću, šta se dešava u Skoplju? 

- Gotovo je, 0:0. U Nišu će se i naredne sezone igrati prvoligaški fudbal. Ispadaju Vardar i Radnički iz Kragujevca. 

Još samo Ljubljana. Jordane, da li je Maksimović konačno svirao kraj? 

- Nije, ali očekuje se svakog časa poslednji zvižduk. Lopta je u autu, Ivančević je napustio gol, nema više vremena za Partizan...".

U Beogradu kraj, ali niko ne napušta stadion. Na centru igrališta hajdukovci pojačali tranzistor do daske. Buljan, Mužinić, potpredsednik Burazin, član uprave Kolnago i generalni sekretar Škrbić. Daj, Maksimoviću, sviraj taj kraj.

- Jordan Ivanović je prenosio za Radio Beograd, a Ivo Tomić za Radio Zagreb - nastavlja Bjeković - Tomić dugo posle Ljubljane nije smeo da kroči u Split. Bio je 'persona non grata', samo zato što je objektivno prenosio utakmicu. Rekao je da smo oštećeni za dva penala i da je nadoknada vremena bila po propisima. Lopta je otišla pored naše klupe, Ivanča je otrčao sa gola da izvede aut i ja vidim pištaljku u Maksinim ustima.

FOTO: Arhiva novosti

Sudija Mkasimović

- Priđem mu i kažem: 'Molim te, ali MOLIM TE, pusti još ovo'. Ivanča baca Gajici, ovaj dodaje do Nenada Stojkovića i Neša na palac pa u šesnaesterac. Moca stoji levo od mene i dere se na Stojkovića što mu nije dodao. Slušam Mocu, gledam Nešu, čekam poslednji zvižduk i odjednom... Lopta u mojim nogama. Da me ubiješ ne znam kako je tu stigla". Trenuci kada se piše istorija: "Da sam je šutnuo kako sam želeo, završila bi negde pod Bežigradom.

Dalanović je već zalegao, skratio ugao i sigurno bi odbranio. Meni se kopačka zarije u zemlju, šutnem očajno i ona cap-cap-cap, otkotrlja se u mrežu. Samo je na taj način mogla da završi u golu. Stoji i dalje slika kod mene u kafiću. Ako se zadubite, videćete busen koji sam zahvatio umesto lopte". Ludnica. GOOOL! Partizan šampion! Škrbić na Karaburmi razbija tranzistor:

- Olimpija nije ni krenula sa centra. To su budalaštine. Što kaže Toma Kaloperović, da su se žalili, meč bi se registrovao 3:0 u našu korist. Ograda je pala i navijači su ušli na teren. Jedva smo žive glave izvukli.

Povratak u Beograd redovnom linijom. Na Surčinu ludnica:

- Fešta. Oko hiljadu navijača na aerodromu i špalir celom dužinom auto-puta. Sve do našeg stadiona. Kao Titu, kada se vraćao sa službenih putovanja.

Beogradska zvona zvone... Partizan 50, Hajduk 49, Dinamo 44, Zvezda 40.

- Tek sada, posle toliko godina, shvatam značaj titule iz 1976. Da nije bilo Ljubljane, ko zna gde bi danas bio Partizan - zaključio je Bjeković.

Stojković: "Osposobiti bar za decu"


DRAGAN Stojković Piksi, selektor Srbije, nedavno je gostovao u Ljubljani sa nacionalnim timom i prisetio se ranijih vremena.

- Ljubljana u meni budi predivne emocije. Uvek je lepo vratiti se ovde i sresti stare prijatelje. Jedina stvar koja mi se ne sviđa je stanje u kome sam zatekao stadion Bežigrad. Prošli smo pored njega na putu ka našem hotelu "Austrija trend" i zaista sam ostao zatečen. Voleo bih da ga Slovenci jednog dana srede, rekonstruišu i osposobe za igru. Ako ništa drugo, bar da deca na njemu uče prve fudbalske korake - rekao je Stojković.

Pogledajte više