PARTIZAN SA JUGA KINE: Impozantni fudbalski kompleks iz Šenžena nosi ime srpskog tima (FOTO)

Novosti online 16. 06. 2022. u 16:30

KADA voliš Partizan činiš sve da to pokažeš na svakom koraku, a priča o crno-belima pročula se i do jugoistočnog dela Kine.

FOTO: FK Partizan

Luka Milenković i Šerif Đoroglu, sportski radnici i veliki navijači Partizana na privremenom radu u Kini odlučili su da tamošnjim meštanima približe svoju ljubav ka crno-belima preneli i na fudbalsku akademiju „Đou Sja“, u gradu Šenžen, gde upravo fudbalski park sa šest terena nosi naziv „Partizan”. Grad Šenžen, na jugoistoku Kine, broji preko 20 miliona stanovnika.

To je prvi fudbalski kompleks u Aziji koji, od 1. maja 2022. godine, nosi ime po velikanu iz Srbije.

Menadžment fudbalske akademije „Ðou Sja“ zakupio je fudbalske terene u pomenutom kineskom gradu, kako bi unapredili svoje prostorne kapacitete, ali ujedno i širili svest o značaju sporta i zdravog načina života i navika kod dece uzrasta do 14 godina.

Akademija „Đou Sja” postoji već 11 godina i za cilj ima edukaciju dece školskog uzrasta, savladavanje fudbalskih veština i osposobljavanje najmlađih za nastavak profesionalne karijere u fudbalu. Trenutno, u svim svojim fudbalskim bazama širom Šenžena, okuplja preko 1000 polaznika.

Jedan od prioriteta akademije je da se proširi i spoji sa sportskim tržištem Evrope, odnosno Srbije, zbog čega simbolično i nosi naziv beogradskog Partizana.

Inspiracija za ime ovog fudbalskog parka leži i u činjenici da su rukovodioci ove akademije upravo pomenuti sportski direktor – Luka Milenković i tehnički direktor – Šerif Ćoroglu, inače bivši član omladinskog pogona Partizana, koji u akademiji „Đou Sja” rade od 2017. godine, od kada su i preuzeli vodeću ulogu u njenom razvoju.

Milenković i Ćoroglu su izrazili ogromno zadovoljstvo i zahvalnost što je Fudbalski klub Partizan odobrio da se njegovo ime i grb koriste kao obeležje za sportske terene u Kini. Smatraju da se na ovaj način promoviše Partizan, ali i ceo srpski fudbal.

„Kada vidim banere na terenima u Šenženu na kojima je grb Partizana, ne mogu opisati koliko sam ispunjen. Moja načelna ideja je bila da se na ovaj način proširi reč o Partizanu, uspešnosti akademije, brojnim igračima i stručnjacima koji su bili deo procesa. Pa, eto, možda nekom prilikom podstakne talente sa ovog kraja sveta da se oprobaju u Srbiji”, kazao je Milenković, uz konstataciju da promocija domaćih klubova u inostranstvu doprinosi kako razvoju srpskog fudbala, tako i afirmisanosti naše zemlje i domaćeg sporta u svetu.

Pogledajte više