ARSEN VENGER NA UDARU KRITIKA: "Afrikanci i Južnoamerikanci moraju da se poštuju"

Novosti online 15. 06. 2022. u 20:51

JUŽNOAMERIČKA fudbalska konfederacija (KONMEBOL) osudila je danas izjavu Arsena Vengera, direktora za razvoj pri Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA), koji je krajem maja rekao da postoji razlika između "Evrope i ostatka sveta".

Foto AP

Kilijan Mbape je poslednjih godina opisivan kao jedan od najboljih fudbalera planete, a dobio je pohvale i od Vengera, bivšeg trenera Arsenala.

Njegove reči izazvale su kontroverze nakon što je rekao da Mbape ne bi dosegao ovaj nivo da je rođen u Kamerunu. Fudbaler je rođen u Francuskoj, ali su mu roditelji sa afričkog kontinenta. Njegov otac Vilfred je iz Kameruna, dok je majka Fayza iz Alžira.

- Da je Mbape rođen u Kamerunu, ne bi postao napadač kakav je danas. To je razlika između Evrope i ostatka sveta - rekao je Venger na kongresu trenera 24. maja u Frajburgu.

- Postoji Evropa i ostatak sveta, a ostatku sveta je potrebna pomoć inače ćemo izgubiti previše talenata - dodao je bivši trener Arsenala.

Zbog ove izjave oglasio se i KONMEBOL, koji u saopštenju navodi da osuđuje ove reči.

- Mi odbacujemo i osuđujemo veoma nesrećnu izjavu visokog zvaničnika FIFA, veoma bliskog predsedniku te institucije, Đaniju Infantinu. Osim što otkriva neobično nepoznavanje značajnog doprinosa afričkih igrača svetskom fudbalu, posebno evropskom, pokazuje omalovažavajuću pristrasnost, koja ne vidi napore fudbalera i sportskih institucija van Evrope. Mi Južnoamerikanci veoma dobro poznajemo stavove ovog tipa, koji proizilaze iz verovanja da svet počinje i završava u Evropi. Talenat, požrtvovanje i želja za odičnim nastupima afričkih i južnoameričkih igrača moraju da se cene i poštuju - dodaje se u saopštenju.


BONUS VIDEO: Rumunska teniserka poslala poruku čitaocima "Novosti"

 
Pogledajte više