A DA JE PROŠAO TERORISTA? Ne stišava bura oko bruke pred početak finala Lige šampiona

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

30. 05. 2022. u 21:37

PRAVA bruka nastupila je zbog nemilih scena oko "Stadiona Francuske" i kašnjenja meča finala Lige šampiona prethodne subote više od pola sata. Danas se tim povodom obratio i francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, koji je optužio engleske navijače i naglasio da je reakcijom francuskih vlasti izbegnutno najgore i da je sprečeno da ne dođe do žrtava.

FOTO: Tanjug/AP

Scene iz Sen Denija šokirale su svet. Mnogi optužuju organizatore, dakle UEFA, Francusku fudbalsku federaciju i ministarstvo unutrašnjih poslova da nisu bili na visini zadatka. Ističe se da su navijači Liverpula od stanice prigradske železnice usmeravani na samo tri ulaza, dok je na raspolaganju bilo još 13.

Jedna od primedbi odnosi se i na to što nije bilo više prstena provere, gde bi se na vreme otkrili oni koji nemaju ulaznice, već su svi mogli da stignu praktično nadomak stadiona, posle čega je nastupio "krkljanac". Takođe, oni kojima je ostao gorak ukus u ustima posle svega kažu i da je francuska policija bila spremna za doček huligana, a ne za mirno sprovođenje reke navijača.

Potpuna zagušenost na prilazu propraćena je i skokovima preko ograde najodlučnijih navijača da ipak uđu na stadion iako nisu imali ulaznicu. Posle ogromnog pritiska, vlasti su odlučile da puste i one bez karata, da bi se izbeglo dalje zagušenje, zbog čega je početak kasnio.

DIVLjALI Pristalice Liverpula/FOTO: AP

Javnost u Francuskoj se protivi takvoj odluci, jer je među onima koji su nasilno ušli mogao da se nađe i terorista. Napad na "Stadion Francuske" jednom je već osujećen, a oko ovog fudbalskog zdanja je tada, 2015, bilo i poginulih.

S druge strane, neki navijači s kartama su u sveopštoj gužvi ostali napolju, ili su dosta kasnili na početak. Organizatori naglašavaju da je među onima koji su u reci navijača kuljali ka stadionu bilo 40.000 lažnih ulaznica! Taj podatak je teško proveriti, ali je bilo vidljivo i to da se toliki broj ljudi svakako nije vraćao suprotnim pravcem od stadiona. Naprotiv, sve je vodilo u jednom smeru. Sve ovo je vrlo uticalo na imidž Francuske kao organizatora velikih sportskih događaja.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen optužio je Engleze da su vinovnici svega što se dogodilo, uz poruku da je francuska doktrina održavanja reda i mira omogućila da se izbegnu mrtvi i povređeni.

Lažnih ulaznica - 70 odsto

DARMANEN je naglasio da je pregledom utvrđeno da je čak 70 odsto ulaznica bilo lažno na kontrolnom punktu pre prilaska stadionu! Naglasio je i da je 22.000 karata, koliko je pripalo Englezima, na njihov zahtev bilo odštampano, a ne u elektronskoj formi što je, kako je rekao, podstaklo falsifikovanje.

BONUS VIDEO: Koliko novca su donele titule najboljima u Top 5 fudbalskih liga?

 
Pogledajte više