SA 98 BI SVUDA BILI PRVI: Fudbalerima Partizana ni rekordan broj bodova u sezoni nije bio dovoljan za osvajanje titule

M. Blažić 24. 05. 2022. u 10:25

PRESLIŠAVAO je Partizan redom praktično sve rivale u Srbiji, na startu sezone ubedljivije nego kasnije, ali je izostanak trijumfa u tri večita derbija na kraju doveo do paradoksa koji kaže da su crno-beli osvojili više bodova nego u bilo kojoj sezoni u 21. veku, a šampionski pehar ponovo ne stanuje u Humskoj.

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Činjenica da se na kontu našlo čak 98 bodova još više boli sve na crno-beloj strani Topčiderskog brda kada se zna da bi u apsolutno svakoj drugoj ligi na Starom kontinentu to bilo dovoljno da se ispije pobednički šampanjac.

Start od treće runde

PARTIZAN će kvalifikacije za Ligu Evrope započeti od trećeg kola i jedan uspešno prebrođen dvomeč biće dovoljan za obezbeđenu jesen na međunarodnoj sceni. Crno-beli će u trećem kolu kvalifikacija LE biti nosilac i potencijalne rivale će tražiti od poraženih iz drugog kola kvalifikacija LŠ (Midtjiland, Fenerbahče, AEK Larnaka ili Dinamo iz Kijeva).

Nešto slično crno-beli su uradili i prošle sezone kada su prilikom svođenja računa stigli do 95 osvojenih bodova, ali su tada imali čak 13 manje od rekordnih 108 koliko je osvojila Crvena zvezda. Interesantno je da Partizan ni u jednoj od šest sezona u kojima je osvajao uzastopne titule (od 2008. do 2014) nije bio ni blizu sadašnjeg učinka pošto je tada i maksimalnih 80 bodova bilo dovoljno da se sezona završi na prvom mestu ispred najvećeg rivala.

Pogled ka Evropi i regionu dovoljno pokazuje koliko je nerealno da 98 osvojenih bodova bude dovoljno samo za zvanje vicešampiona. Nešto slično viđeno je samo u Engleskoj gde je Mančester siti prigrabio pehar sa 93 osvojena boda, dok je Liverpul sezonu završio sa 92. U preostalim ligama "petice" je za titulu bilo dovoljno 86 (Milan, PSŽ i Real), dok je Bajern nastavio dominaciju u Nemačkoj sa "samo" 77 bodova na kontu.

Kada su u pitanju republike iz bivše SFRJ, najdominantniji je bio Zrinjski u BiH sa 81 bodom, s tim što u poslednjem kolu klub iz Mostara ima priliku da "podeblja" učinak. Bodove su najviše "prosipali" Slovenci, pa je tako Maribor slavio sa 70 iz 36 kola, dok je zagrebačkom Dinamu bilo dovoljno 79 da iza sebe ostavi najvećeg rivala, Hajduk iz Splita.

LIGE PETICE

ENGLESKA
M. siti     93
Liverpul     92
* 38 kola
ITALIJA
Milan 86
Inter     84
* 38 kola
FRANCUSKA
PSŽ 86
Marsej 71
*38 kola
NEMAČKA
Bajern 77
Dortmund 69
* 34 kola
ŠPANIJA
Real 86
Barselona 73
* 38 kola

REGION

BiH

Zrinjski 81
Tuzla siti 56
* 33 kola
HRVATSKA
Dinamo 79
Hajduk 72
* 36 kola
CRNA GORA
Sutjeska 75
Budućnost 64
* 36 kola
S. MAKEDONIJA
Škupi 76
Ak. Pandev 64
* 33 kola
SLOVENIJA
Maribor70
Koper 67
* 36 kola

BONUS VIDEO: Najgrublje lige na svetu: Superliga Srbije u vrhu, kako stoje ostali

 
Pogledajte više