ŠKOTSKA INVAZIJA NA SEVILJU: Sto hiljada navijača Rendžersa stiže na finale Evropa lige

O. M. 17. 05. 2022. u 16:08

STADION Ramon Sančez Pishuan, poprište legendarnog finala Kupa Evropskih šampiona iz 1986. godine, u kome je Steaua "ukrala" ušati pehar Barseloni, i ništa manje epskog polufinala Mundijala 1982, prve utakmice na svetskim prvenstvima koja je rešena izvođenjem udaraca sa bele tačke, u sredu će ugostiti fudbalere Rendžersa i Ajntrahta u finalu Lige Evrope. Kapacitet od 42.000 gledalaca premali je da primi sve navijače oba kluba, pošto je samo iz Škotske put Sevilje već krenulo 100.000 navijača "policajaca".

Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Na trećem po veličini stadionu u Sevilji ima mesta za samo 20.000 njih, dok će ostali morati da se zadovolje mestom na ostrvu La Kartuja, gde će na Olimpijskom stadionu biti postavljen džinovski video-bim.

Mada, poznajući Škote, veliki broj njih će radije stajati ispred stadiona na kome će se njihovi ljubimci boriti za drugi evropski trofej u istoriji.

Vlasti andaluzijskog grada angažovali su dodatnih nekoliko hiljada policajaca kako bi odgovorili ovom bezbednosnom izazovu i tvrde da su spremni za invaziju Škota.

Vozovi prepuni navijača krenuli su ili su već stigli iz Malage i Madrida, a iz kancelarije policije Sevilje znaju da većina njih nema kartu za utakmicu (verovatno ni za voz).

Oko 3.000 policajaca, uključujući 1.700 "specijalnih snaga nacionalne policije", kružiće Seviljom u sredu. Očekuje se pakao, kako zbog viška navijača koji su poznati kao ljubitelji dobre kapljice, tako i zbog visokih temperatura - najavljeno je da će u vreme početka utakmice biti 34 na Celzijusovoj skali, a tokom dana i celih 39.

Zvanična "fan-zona" navijača Rendžersa biće Alamiljo park u predgrađu Santiponse i otvara se u sredu u 11 pre podne.

Iz predostrožnosti, u sredu će biti zatvorene terase svih kafića i restorana i sva gradilišta.

- Ne plašimo se sukoba, ali oni su mogući. Policija je spremna da spreči bilo kakve incidente - poručio je šef policije Andres Garido.

Pogledajte više