MOGUĆE DRAKONSKE KAZNE: FSS istražuje sumnje u regularnost utakmice Novi Pazar - Radnik

N. ILjUKIĆ

27. 04. 2022. u 10:00

UTAKMICA 30. kola fudbalske Superlige, koju su 11. aprila u Surdulici odigrali Radnik i Novi Pazar, izazvala je sumnju u regularnost. Tako bar tvrdi UEFA, koja je FS Srbije poslala signal da su kladioničari uplaćivali velike sume novca na pobedu domaćina. I utakmica je završena trijumfom Radnika 2:0.

FOTO: Superliga

Komesar za integritet FSS Svetislav Đurović dobio je zadatak da istraži sumnje da su petorica igrača Novog Pazara bili, navodno, umešani u prevaru i da su se lično kladili, ili da su preko trećih lica slali signale da će namerno da izgube utakmicu u Surdulici. Ovde će posla da bude uskoro i za Disciplinsku komisiju FSS koja bi, u slučaju da se pojave materijalni dokazi o nameštanju, mogla da "odreže" drakonske kazne pojedincima ili klubu.

Pošto se pojavila nezvanična informacija da su u ovoj raboti najsumnjiviji igrači Novog Pazara, zvaničnim saopštenjem se oglasio i sam klub:

- Igrači najoštrije demantuju da su uradili bilo šta protiv interesa svog kluba. Oni žele da angažuju advokate, spremni su da idu i na poligraf, jer im je ovim sumnjama ugrožen ugled, kao i karijera. Plašimo se da se iza svega krije namera da se našem klubu oduzmu bodovi i da se Novi Pazar izbaci iz Superlige.

Disciplinski pravilnik FSS je do detalja definisao kazne u slučaju ovakvih prekršaja:

- Igrač, fudbalski radnik, klub, sudija ili drugi učesnik na utakmici ili takmičenju koji na bilo koji način zahteva ili učestvuje u neregularnosti utakmice ili takmičenja, ili stimuliše igrače svog ili drugih klubova na učestvovanje u neregularnosti, tako da te aktivnosti prouzrokuju štetu ili korist svom ili drugom klubu, ili na drugi način povredi propise fudbalske organizacije ili Pravila fudbalske igre ili pravila takmičenja u vezi sa regularnošću, uključujući i pokušaj učešća u neregularnosti, kazniće se: igrač zabranom igranja od šest meseci do dve godine, fudbalski radnik, sudija ili drugi učesnik na utakmici ili takmičenju zabranom vršenja funkcije od jedne do dve godine ili zabranom vršenja bilo kakve aktivnosti u vezi sa fudbalom. Klub oduzimanjem do 30 bodova ili kaznom do 30 negativnih bodova. Klub vraćanjem u dva ranga niži stepen takmičenja ili vraćanjem u najniži stepen takmičenja, a u težem ili ponovljenom slučaju isključenjem iz budućih takmičenja tokom jedne ili dve takmičarske sezone.

Dakle, na papiru sve precizno piše. Pitanje je da li će sve ovo sa papira da se preseli i u praksu.

Bez kazni pojedincima 2021.

PRE tačno godinu dana, UEFA je na identičan način poslala u FSS dokaze o nameštanju dva meča Prve lige Srbije: Trajal - Jagodina i Železničar - Borac. Jagodini i Borcu je tada oduzeto po šest bodova, uz dodatne kazne od šest miliona, odnosno četiri miliona dinara. Interesantno je da nijedan pojedinac nije odgovarao za nečasne radnje.

BONUS VIDEO: NAJGRUBLjE LIGE NA SVETU: Superliga Srbije u vrhu, kako stoje ostali?

 
Pogledajte više