ABRAMOVIČ IMAO REVOLUCIONARNU IDEJU: Hteo zajedničku ligu Ukrajine i Rusije, šta je rekla UEFA?

Novosti online 13. 04. 2022. u 10:49

ROMAN Abramovič je proteran iz Engleske, razlog je - nije hteo da osudi Vladimira Putina i rodnu Rusiju zbog rata u Ukrajini. Čeka ga prodaja Čelsija, a svakodnevno puni novinske stupce.

FOTO: Novosti

Portal "Sport 24" navodi da je Abramovič imao jedinstvenu ideju da spoji rusku i ukrajinsku ligu.

Da nije bilo jasnih pravila UEFA i politike, ideja bi mu zaživela. Zanimljivo je da je prvi put to pokušao još 2004. godine, kada se na svakom koraku govorilo o regionalnim ligama.

Ruski oligarh je izneo ideju da u zajedničkom prvenstvu Rusije i Ukrajine učestvuje po osam ekipa iz svake zemlje.

Ovu ideju nedavno je ruskoj javnosti otkrio prvi predsednik FS Rusije Vjačeslav Koloskov. Ozbiljno se pričalo o celom projektu i to na najvišem nivou, pa je u celu priču bio uključen i tadašnji predsednik UEFA Lenart Johanson, koji je preminuo 2019. godine.

FOTO: EPA

Važan sastanak održan je u Moskvi u kabinetu Vjačeslava Fetisova, koji je tih godina bio na funkciji predsednika Državnog komiteta za fizičku kulturu i sport. Tom skupu prisustvovali su predsednik FS Ukrajine Grigorij Surkis, predsednik Dinama iz Kijeva Igor Surkis, predsednik Šahtjora Rinat Ahmetov i šef Dnjepra Igor Kolomojski.

Ukrajinci su bili živo zainteresovani za zajedničko prvenstvo sa Rusijom. Međutim, izrazili su rezervu kada im je rečeno da iz tog šampionata u početku neće moći da se uđe u Ligu šampiona, jer UEFA podržava samo nacionalne fudbalske šampionate. Trebalo je da se dva Saveza ujedine, stvore jedinstvenu organizaciju, pa tek onda pričaju sa UEFA...

FOTO: EPA

Na kraju, Lenart Johanson je posetio Kremlj, imao sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Detalji sastanka nikada nisu iscurili u javnost. Na dan kada je Šveđanin i prvi čovek UEFA došao u Moskvu desio se Beslan, gde su čečenski teroristi ubili veliki broj dece i ljudi. Johanson je jednom prilikom o tom sastanku šturo rekao:

- Pozvali su me u Moskvu. Došao sam, sedeo i čekao šest sati. Pio sam čaj. A u Putinovoj kancelariji smenjivali su se generali i oficiri.

Da je kojim slučajem došlo do ujedinjenja Rusije i Ukrajine po fudbalskom pitanju pre 18 godina, ruski novinari se pitaju da li je moglo da se izbegne sve što je sledilo posle toga, a ticalo se odnosa dve zemlje, koje je kulminiralo nedavnim ratom.

BONUS VIDEO: Ovo su fudbaleri sa najvećim zaradama

 


(Novosti/Kurir)

Pogledajte više