ZA KOGA NAVIJAJU NAŠI POLITIČARI? Vuk je na stadion ušao kao Veležovac, a izašao kao Zvezdaš

Snežana ROVČANIN TOMKOVIĆ

31. 03. 2022. u 09:13

NEZVANIČNA je informacija da se veliki politički događaji ne zakazuju, ako baš ne mora, u isto vreme sa sportskim. Nema VAR-a da to i potvrdi, ali priča se. U prilog tome idu i slike sa tribina gde su političari česti gosti.

Foto

O tome koga bodre, kome je Zvezda život, a ostalo sitnice, ko za sve navija, a Partizan voli, ko odoleva čuvenoj srpskoj podeli, pa ispred crveno i crno-belih stavlja lokalne klubove, a kome je ljubav prema voljenom klubu promenila životni put, otkrili su za "Novosti".

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić govorio je mnogo puta da navija za Zvezdu i da mu u mladosti nije bilo strano ni da se potuče na tribinama. Dok je među naprednjacima bio aktivan Tomislav Nikolić, bio je poznat njihov sportski rivalitet, jer je bivši lider Srbije navijač Partizana. Njegov sin godinama je bio fudbalski trener u mlađim kategorijama crno-belih.

Kako su nam rekli u kabinetu premijerke Ane Brnabić, predsednica Vlade navija za Zvezdu, a najviše voli da gleda ženski sport - košarkašice i odbojkašice.

Foto

 

Ipak, to ne znači da "zaobilazi" fudbal. Tako na polici sa poklonima u kabinetu ima dres fudbalera Crvene zvezde sa potpisima svih igrača, a na leđima piše - Brnabić.

Dobro se pokazala i kao prognozer, pa je na poslednjem Svetskom prvenstvu u fudbalu navijala za Urugvaj i Francusku koji su dogurali do završnice. A, "petlovi" su, kako je Ana Brnabić i tipovala - osvojili pehar. Dobar tip nije unovčila, jer se nije kladila.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kako je ispričao za "Novosti", navija za Partizan.

- Ali, Crvena Zvezda mi je u srcu, jer ja sam levičar. Na jugu samo bio i pre politike, a biću i posle. Čak sam od "grobara", ubrzo posle 5. oktobra 2000. godine dobio zahvalnicu za sve što sam učinio za klub dok sam bio predsednik KK Partizan. A, tada baš nije bilo popularno da dobijam bilo kakva priznanja - rekao nam je Dačić.

Titula možda i najvećeg "grobara" među političarima ide potpredsedniku Vlade, ministru prosvete i socijalisti Branku Ružiću.

- Za druge se navija, Partizan se voli. Od malih nogu sam na tom kulturološkom, etičkom, ideološkom i filozofskom stanovištu. Porodica je prva sredina u kojoj se formira i razvija dečje samopoštovanje. Samo dete koje poznaje svoje vrednosti u poziciji je da vrednuje i ostale. Jedna od meni najdragocenijih vrednosti, jeste ljubav prema voljenom klubu - rekao nam je Ružić.

Foto

 

Na prvu utakmicu Partizana otišao je sa drugom iz obdaništa i osnovne škole Vladom.

- Odveo nas je njegov otac Sloba. Igrali smo sa Željom u proleće 1983. i pobedili sa 2:1. Pamtiću tu utakmicu čitavog života, jer sam po prvi put gledao uživo, a uz to je pokojni Dragan Mance postigao oba gola. Plejada odličnih igrača je prodefilovala kroz istoriju Partizana, bila mi je čast da mnoge upoznam, sa nekima i da se družim, ali čovek koji je meni kao klincu ostavio najveći utisak "grobarstva", koji se razlikovao od drugih, bio jedinstven, pravi golgeter i posle završetka karijere, sticajem okolnosti, postao moj iskreni prijatelj, jeste pokojni Fadilj Vokri. Svidelo se to nekome ili ne, ali sport nikada nije, niti sme da bude ophrvan političkim stegama - naveo je Ružić.

Predsednik SPO Vuk Drašković zakleti je zvezdaš, ali nije tako bilo oduvek. On je, početkom šezdesetih godina prošlog veka u Mostaru, na stadionu pod Bijelim bregom, išao da gleda meč Veleža, za koji je navijao sa Crvenom zvezdom. Ipak, kada su veležovci počeli da skandiraju - Cigani, Cigani - Draškovića je povredilo što to viču igračima samo zato jer su iz Srbije. Tako je na stadion ušao kao veležovac, a izašao kao zvezdaš. Bilo je to 6. septembra 1964, a na stadionu pod Bijelim bregom bilo je 4:1 za Beograđane.

A, na još jednu životnu odluku Draškovića, samo tri dana kasnije, uticala je Zvezda. Sa ocem se dogovorio da upiše medicinu u Beogradu, ali je on dokumenta predao na Pravni fakultet i postao brucoš prava.

Foto

 

- Tog dana Zvezda je igrala u Kupu šampiona protiv Glazgov rendžersa i, da bih na vreme stigao na utakmicu, bilo mi je jednostavnije da se uklopim u termine za upis na Pravni, nego Medicinski fakultet, pa sam da ne zakasnim na fudbal, tako i učinio - rekao je Drašković. To je bilo 9. septembra 1964, a Zvezda je u Beogradu pobedila Rendžers sa 4:2. Bio je to revanš susret, u prvom je u Glazgovu domaćin slavio sa 3:1. U trećoj, baraž utakmici, Rendžers je pobedio sa 3:1.

Poslanik SPO Aleksandar Čotrić "ljuti" je zvedaš. Ljubav prema timu iz Ljutice Bogdana preneo mu je otac koji je bio učitelj u Loznici i uz slova i brojeve učio svoje đake za koga treba da navijaju.

Foto

 

- On je svake nedelje uz tranzistor slušao utakmice. Brat i ja smo toliko emotivno doživljavali mečeve, pogotovo one protiv Partizana da smo plakali kada bi Zvezda izgubila. Srećom, to je bilo retko. Najviše sam voleo i volim Duleta Savića zbog efektnih golova i načina radovanja protiv Partizana i na utakmicama Kupa UEFA u sezoni 1978/79. kada je Zvezda igrala u finalu i nesrećno, zbog sudijske nepravde izgubila od Borusije iz Menhengladbaha - prepričava Čotrić svoj navijački život. - Viđao sam Aleksandra i Andreja Vučića koji su uvek fer i korektno bodrili svoj klub. Nikada nisu mrzeli protivnika i uticali su da se stišavaju strasti i da ne dođe do varnica između navijača suparničih timova.

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik je veliki navijač Partizana. Kako je više puta govorio, zavoleo je klub kao dete, i dok je studirao u Beogradu redovno je išao na velike utakmice, posebno košarkaške.

- To je bilo vreme Dalipagića i Kićanovića, nenadmašnih majstora koji su obeležili jednu celu košarkašku eru. Istina, i košarkaši Zvezde u to vreme bili su majstori, pre svih Slavnić, Kapičić. Kad god Zvezda igra protiv stranog bilo kojeg kluba njen sam navijač - pričao je Dodik.

Ima i političara koji su lokal patriote. Mada ne mogu ni oni baš da se otrgnu od srpske podele na zvezdaše i partizanovce. Tako, na primer, lider Jedinstvene Srbije Dragana Marković Palma navija za Jagodinu, ali i Zvezdu i Partizan. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bodri Vojvodinu.

Predsednik i potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan i Balint Pastor biraju boje Spartaka iz Subotice.

- Od 1987. sam i navijač Reala iz Madrida. U njihovom dresu uvek trčim na polumaratonima i drugim trkama. Član sam tima navijača i svake godine dobijam poklone od "kraljevskog kluba", poput zastavica i postera - ispričao nam je Balint Pastor koji je sa ocem i sinom išao i na Patrizanove utakmice u Ligi šampiona.

Foto

 

Lider Dveri Boško Obradović je zvezdaš, kao i Vuk Jeremić. Nekadašnji funkcioner DSS Miloš Aligrudić veliki je navijač Partizana, a trenirao je hokej u dresu crno-belih. Prvi čovek radikala Vojislav Šešelj ponekad prati reprezenataciju i ne interesuje se previše za sport.

Pižon sreću deli

NA tribinama stadiona Svetog Nikole u Bariju, kada je Zvezda postala prvak Evrope, bio je i Čotrić. Ali, pukom srećom.

- Dobio sam telegram od lista "Eho" da sam osvojio nagradno putovanje. Nisam ni znao za tu nagradnu igru, ali je tadašnji glavni urednik i moj prijatelj Rajko Goranović rezao redovno kupone iz primeraka ovog lista, popunjavao tačne odgovore i ispisao na kovertu moje ime i adresu. Iz staklene posude "izvukao" me je Vladimir Petrović Pižon, pa sam dobio dva noćenja u Italiji i ulaznicu za meč. To sam otkrio Pižonu nedavno i zahvalio mu, kada smo se i upoznali u SKC na otvaranju jedni izložbe fotogrfija - otkrio nam je Čotrić.

Tito i Sloba

PREDSEDNIK SFRJ navijao je službeno za Partizan, ali kažu da mu je srce bilo uz Hajduk. Za bivše lidere Jugoslavije Vojislava Koštunicu i Slobodana Miloševića se nije znalo za koga navijaju. Spekulisalo se za Zvezdu. Nekadašnji prvi čovek Srbije Boris Tadić je partizanovac.

Bonus video: Navijanje škotskih navijača na Marakani

 
Pogledajte više