MAKEDONCI ZAPRETILI RONALDU: Da li je na pomolu novo fudbalsko čudo?

N. I. 28. 03. 2022. u 20:52

ČUDA u sportu su moguća. Jedno takvo, i to veliko, napravili su fudbaleri Severne Makedonije, kada su pre pet dana savladali Italiju (1:0) na gostujućem terenu, pa preko noći izašli iz senke autsajdera i postali rival za izbegavanje. Taj i takav rival će sutra od 20.45 u finalu baraža za odlazak na Mundijal u Katar otići na noge Portugaliji (stadion "Dragao" u Portu).

FOTO: AP

Ronaldo i društvo su već jednom u suzama napustili domaći teren u Lisabonu, kada su ih u poslednjem kolu kvalifikacija šokirali Tadić i Mitrović, kada su "orlovi" poleteli direktno ka katarskoj pustinji. Zato u utorak Portugalija izlazi na svoj drugi popravni ispit. Prethodni je položila u polufinalu baraža protiv Turske, koja je pala teško, ali po zasluzi (3:1).

TREĆI PUTNIK U JUNU

POSLEDNjI putnik iz Evrope na Mundijal u Katar biće poznat tek u junu, jer su zbog krize u Ukrajini odloženi mečevi te "staze".

Domaćin finalnog meča baraža biće Vels, koji čeka pobednika polufinalnog duela Škotska-Ukrajina u Glazgovu.

Naše komšije sa juga veruju u novo čudo i sve do kraja utakmice imaće pravo da u njega gledaju kao u nešto što je konačan rezultat borbe Davida protiv Golijata.

- Ovo je finale, a finale je veoma teško. Bio sam deo takvih utakmica i znam o čemu govorim. Na kraju, ovo su utakmice u kojima treba pobediti. Pristupićemo gostima s istim poštovanjem koje smo pokazali protiv Turske - rekao je selektor Portugalije Fernando Santoš, koji sa posebnom dozom opreza sprema svoj tim za sutrašnje finale.

S druge strane, selektor Severne Makedonije Blagoja Milevski veruje da se njegova ekipa neće zadovoljiti neočekivanim trijumfom protiv Italije u Palermu.

- Pobedili smo Italiju, jednu od najboljih reprezentacija na svetu. Nećemo stati ovde, imamo još jedan korak do Svetskog prvenstva. Na dobrom smo putu da potvrdimo zašto smo među 20 najboljih timova u Evropi - kaže Milevski.

U finalu baraža igraju i Poljska i Švedska, takođe od 20.45 u Horžovu. Robert Levandovski i njegova reprezentacija ovde su se našli spletom okolnosti jer je UEFA administrativnom odlukom eliminisala Rusiju, njihovog rivala u polufinalu, zbog dešavanja u Ukrajini.

- U polufinaluu smo bili bolji od Češke, a ne znam da li će nam na meču sa Poljskom biti dovoljan nivo igre iz te utakmice - kaže selektor "vikinga" Jane Anderson, koji ima i "tajnog" aduta, Zlatana Ibrahimovića, kome je istekla suspenzija.

 

Evropski baraž

STAZA A
FINALE (jun)
Vels - Škotska/Ukrajina

STAZA B
FINALE - UTORAK
Poljska - Švedska 20.45

STAZA C
FINALE - UTORAK
Portugalija - S. Maked. 20.45
*Pobednici finala idu na SP u Katar (21. novembar - 18. decembar 2021).

Već na SP

Nemačka (Evropa)
Danska (Evropa)
SRBIJA (Evropa)
Španija (Evropa)
Francuska (Evropa)
Belgija (Evropa)
Holandija (Evropa)
Hrvatska (Evropa)
Švajcarska (Evropa)
Engleska (Evropa)
Brazil (J. Amerika)
Argentina (J. Amerika)
Ekvador (J. Amerika)
Urugvaj (J. Amerika)
Katar (Azija, domaćin)
Iran (Azija)
J. Koreja (Azija)
Japan (Azija)
S. Arabija (Azija)
Kanada (KONKAKAF)
*Žreb za Mundijal je 1. aprila.

BONUS VIDEO: Piksi saopštava spisak reprezentativaca ze predstojeće prijateljske utakmice

 
Pogledajte više