STRAST NA GRANICI IZMEĐU DOBRA I ZLA: Izveštač "Novosti" se uverio zašto su navijači Fejenorda ekstremni (FOTO)

Milan Blažić

24. 03. 2022. u 11:06

PROVEO se Partizan kao bos po trnju u dvomeču osmine finala Lige konferencija protiv Fejenorda, pa je posle 180 minuta neravnopravne borbe sa holandskim timom završio ovosezonsku rekordnu evropsku misiju.

FOTO: M. Blažić

Ono što će svima koji su prošlog četvrtka bili uz crno-bele u najvećoj evropskoj luci ostati urezano u sećanje više od negativnog rezultata je fantastičan ambijent na "De kajpu" i strast na granici dobra i zla sa kojom navijači Fejenorda podržavaju svoj tim.

Krenimo redom. Kada je žreb u Nionu namenio klubu iz Humske Fejenord u osmini finala bilo je jasno da će u prvom meču u Beogradu na tribinama biti i navijači ovog holandskog velikana. Njihovi ultrasi su širom Evrope poznati kao ekstremno nezgodni i spremni da u svakom trenutku mirno fudbalsko popodne ili veče pretvore u potpuni haos.

U tom smeru su išle pretnje na društvenim mrežama pre nego što su se zaputili u Beograd, a da im je fitilj kratak pokazali su već na početku utakmice kada su bakljom gađali dečju tribinu na "severu"?! Srećom policija je brzo reagovala i sprečila ozbiljnije incidente.

Po dolasku u Roterdam valjalo je najpre proveriti kakvi su "domaćini" i u kojim delovima grada je kretanje bezbedno, a u kojim nije. Kraći razgovor sa ljudima zaduženim za bezbednost u Fejenordu u vreme održavanja treninga crno-belih na "De kajpu" otkrio je da u Roterdamu postoje delovi grada u kojima gostujućim navijačima, odakle god oni dolazili, nije preporučljivo kretanje uoči utakmica sa Fejenordom. Tako su svi iz delegacije crno-belih upozoreni da u noći pred utakmicu izbegavaju kretanje po ulicama izvan strogog centra, posebno u većim grupama i sa obeležjima kluba.

Na sreću svi su uspeli da izbegnu i najmanje neprijatnosti, a da to nikako nisu bile prazne priče uverili smo se uoči utakmice. Prostor na prilazima "De kajpu" je nekih sat vremena pre početka utakmice izgledao kao ratna zona. Topovski udari, petarde i razne rakete su se smenjivali u zaglušujućoj buci ispred severne tribine gde su Fejenordovi "ultrasi" na taj način pokušali da uteraju strah u kosti "grobarima", za koje je bila rezervisana gornja platforma na tom delu stadiona.

Policija je imala pune ruke posla, trčali su pod punom opremom desno i levo, hapsili izgrednike, a ceo taj uvod je obećavao "ludilo" i unutar "Tiganja".

Nekih pola sata uoči početka utakmice i uvodnih petnaestak minuta pokazali su da se na "Tiganju" ne "prže" samo gostujući fudbaleri, već i navijači. Zaglušujuća buka i horsko pevanje više od 40.000 ljudi nešto je što nas je u trenutku podsetilo na slavnije dane našeg fudbala, kada je prepun stadion predstavljao redovnu pojavu, a ne retki incident. Zanimljivo je da se između svake od četiri tribine na stadionu i terena nalazi mreža koja sprečava navijače Fejenorda da frustracije i nagomilanu nervozu regulišu bacanjem svega i svačega ka akterima utakmice.

A od tog bacanja svega i svačega domaće pristalice nisu uspele da se sklone, s tim što su u finišu meča oni bili meta, a ne oni koji zasipaju druge raznim predmetima. Naime, desetak minuta pre kraja utakmice pristalice Fejenorda koje su se nalazile ispod "grobara" na "severu" su provocirale mahanjem u smislu otpozdrava navijačima crno-belih zbog eliminacije iz Evrope, a sa gornje platforme je poletela gomila svega i svačega u njihovom pravcu.

"Prženje" na "Tiganju" je tako ipak završeno bez ozbiljnijih incidenata, ali su uvertira sa topovskim udarima oko stadiona i frenetično navijanje unutar ovog prelepog fudbalskog zdanja bili sasvim dovoljni da se shvati zašto navijači Fejenorda slove za jedne od najluđih u Evropi.

Domaćin 11 finala

STADION Fejenorda izgrađen je 1937, u nekoliko navrata je renoviran i trenutno ima kapacitet od 51.117 sedećih mesta. Koliko je cenjen u evropskoj kući fudbala dovoljno govori podatak da je na "De kajpu" odigrano 10 finala evropskih klupskih takmičenja, a i da je meč za titulu na EP u Belgiji i Holandiji 2000. odigran upravo u fudbalskom domu Fejenorda.

BONUS VIDEO: Sjajna atmosfera na "tiganju"

 
Pogledajte više