FIFA ODREDILA PRAVILA: Žreb za Mundijal i sve što treba da znate o njemu

Novosti online 22. 03. 2022. u 16:45

ČELNICI Svetske fudbalske federacije (FIFA) odredili su pravila pred žreb za Svetsko prvenstvo koje će biti održano 1. aprila u Dohi od 17 časova po našem vremenu.

FOTO: EPA

Reprezentacije će biti razvrstane u četiri "šešira" a oni će biti određeni na osnovu FIFA rang-liste koja će biti objavljena 31. marta.

Domaćin Mundijala Katar automatski dobija poziciju A, a potom slede sedam najbolje rangiranih reprezentacija koje će zauzeti istu poziciju u preostalih sedam grupa.

Potom će reprezentacije od osme do 15. pozicije biti smeštene u drugi šešir, selekcije od 16. do 23. mesta u šešir tri, a nakon toga reprezentacije od 24. do 28. pozicije idu u četvrti šešir. uz tri tima koja će se na Mundijal kvalifikovati kroz dva finala međunarodnih baraža i jedan pobednik UEFA baraža.

Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Baraž mečevi igraće se 13. i 14. juna u Kataru, nastupiće po jedna selekcija iz Azije, Južne Amerike, Centralne i Severne amerike, kao i Okeanije.

Kako će se odvijati žreb za Svetsko prvenstvo?

Prvo će se izvlačiti kuglica sa reprezentacijom, a potom druga kuglica iz "šešira" sa grupama čime će se određivati pozicija tima.

Reprezentacije iz iste konfederacije će biti razdvojene u svih osam grupa, osim selekcija iz UEFA koja ima 13 predstavnika.

U pet od osam grupa će međusobno igrati po dve evropske reprezentacije.

Za Svetsko prvenstvo do sad su se kvalifikovali Srbija, Katar, Nemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Engleska, Švajcarska, Holandija, Argentina, Iran i Južna Koreja.

BONUS VIDEO: Navijači Rendžersa u koloni autobusa krenuli kroz Beograd na Marakanu

 
Pogledajte više