"STARA DAMA" U FRONCLAMA: Juventus treću godinu zaredom ispada u osmini finala Lige šampiona

Z. ĆOROVIĆ

18. 03. 2022. u 13:12

TORINSKA "stara dama" opet je u fronclama.

FOTO: AP

Treću godinu zaredom, evropski velikan Juventus je eliminisan u osmini finala Lige šampiona, što se u Italiji, gde je najpopularniji klub, doživljava kao tragedija.

Pogotovo što je ovog puta rezultatski deklasiran, na svom stadionu, od protivnika koji je daleko ispod Juventusovog renomea. Španski Viljareal je u revanšu pobedio ubedljivo "bjanko-nere" sa 3:0, pa su oni, koji nisu gledali utakmicu, sigurno pomislili da je slavni italijanski klub "pregažen" pred svojim navijačima.

Međutim, nije bilo tako, visok poraz je splet nesrećnih okolnosti, pošto je Juve bio bolja ekipa sve do 75. minuta, kada je opet VAR umešao prste i dodelio "žutoj podmornici" još jedan "mekan" penal posle dodatnog pregledavanja sporne situacije. Tada su za domaćina krenula kola nizbrdo i do kraja su primili još dva smušena pogotka (i treći sa penala).

- Igrao bih na isti način, momci su dobro radili 65 minuta. Viljareal je sve karte bacio na odbranu i uz sreću prošao dalje. Moramo da prihvatimo ovaj poraz, ružan je, ali ne mogu da se ljutim na igrače, jer su igrali dobro - rekao je Juventusov trener Masimilijano Alegri posle utakmice.

Odmah po završetku meča, nervozni Alegri je ušao u prepirku sa kolegom sa protivničke klupe, Unaijom Emerijem.

- Nisam se ljutio ni na koga. Čestitam Emeriju, to je bila jedna od njegovih uobičajenih utakmica. Ovo je fudbal, nekad stvari idu u tvoju korist, nekad protiv tebe. Dali smo sve od sebe, ali je Viljareal u jednoj fazi imao devetoricu igrača iza lopte i nije čak ni pokušao da parira. Bili smo naivni kod prvog penala, a onda umesto da preokrenemo rezultat, primili smo još dva gola i izgubili kontrolu nad mečom.

Statistika je stala u Alegrijevu odbranu, jer do penala Morena i vođstva u 78. minutu, Viljareal nije uputio nijedan šut na gol Italijana. Juventus nije umeo da iskoristi dominaciju, a onda je žestoko pao, pa će ga narednih dana kritičari u Italiji rastavljati na deliće.

Na jadnog Artura obrušio i proslavljeni trener Fabio Kapelo, koji je za Brazilca ironično rekao da "izgleda kao da igra ragbi", jer ne dodaje loptu napred, već samo unazad ili po strani.

Ljubiteljima fudbala u Srbiji najviše je krivo to što posle neočekivane eliminacije Ajaksa i njegovog kapitena Dušana Tadića, neće moći u najjačem takmičenju da gledaju ni njegovog imenjaka iz Juventusa. Dušan Vlahović je bio najsvetlija "damina" tačka u ovoj tužnoj priči. U Španiji je posle 33 sekunde postigao gol prvenac na debiju u Ligi šampiona, u revanšu je pogodio prečku i propustio dve dobre prilike.

Sve što je bilo dobro, vrtelo se oko mladog Srbina. Iako je stigao pre nešto više od mesec dana, već se nametnuo kao najznačajniji igrač. U tom periodu mu je i cena skočila za deset miliona evra. Međutim, sam ne može. Argentinac Dibala kuburi sa povredom, a sem njega, veoma je malo kreativnih igrača koji bi olakšali posao Vlahoviću. Zato je ovaj poraz bio poslednje upozorenje Juventusovim čelnicima da sa ovakvim, dosadnim i inertnim igračima nema šta da traže u vrhunskom fudbalu.

Pogledajte više