"KAO DA TI SEKU KRILA, ŠTA SU KRIVI FUDBALER ILI GIMNASTIČARKA" Slobodan Dubajić seća se kako je iskusio tiraniju moćnika pred Euro 1992

B. Grujić

03. 03. 2022. u 12:12

ZA SELEKCIJU Jugoslavije trebalo je na EP 1992. da zaigra i proslavljeni defanzivac Slobodan Dubajić, koji trenutno trenira klince FK Jedinstvo iz Banatskog Karađorđeva.

FOTO: Privatna arhiva

- Uh ta 1992. Ja sam te godine sa Štutgartom podigao šampionsku "salataru", a nisam dobio priliku da srcem igram za svoju zemlju - kaže Dubajić za "Novosti".

Naš bivši as ističe da saoseća sa sportistima Rusije kojima se iste stvari događaju danas, tri decenije kasnije.

- Politika i sport nikako ne idu, lepo u statutu UEFA piše da joj u fudbalu mesta nema, ali eto... Jer, kada sportisti zabraniš da se takmiči, kao da si mu odsekao krila i uskratio moć da poleti i vine se u orbite. Šta je sad neka gimnastičarka ili mladi fudbaler kriv što je crni vihor rata umešao prste - dodaje Dubajić, iskreno priznajući da je 1992. pisao pisma, obraćao se lično fudbalskim organima širom Evrope, molio ljude iz Štutgarta da urgiraju da se sramna odluka promeni.

- Samo oni znaju kako mi je bilo, nervozan, utučen, došlo mi je da napustim fudbal i prekinem karijeru, koliko sam bio ozlojeđen i utučen - dodaje, ističući da je silna ljubav prema sportu, ipak, usmerila emocije na drugu stranu. - Ostaje gorčina u duši, a mene je osećaj retko kad prevario. Siguran sam da bismo tada bili prvaci Evrope, ili bar igrali finale.

Pogledajte više