KADA RUSU PUKNE FILM: Roman Abramovič hitno prodaje Čelsi, ali i sve što ima u Engleskoj

Novosti online 02. 03. 2022. u 12:49

ROMAN Abramovič je u sedmici za nama prepustio rukovođenje fudbalskim klubom Čelsi svojim saradnicima, a prema pisanju Bi-Bi-Sija sada je klub ponudio na prodaju.

Foto: Tanjug/AP

Redakcija "Novosti" vam prenosi u celosti tu vest:


"Budućnost Romana Abramoviča kao vlasnika Čelsija je pod znakom pitanja nakon što je  jedan švajcarski milijarder obelodanio da mu je ponuđena šansa da kupi klub.


Hansjog Vis je rekao švajcarskom Bliku da Abramovič 'hoće da se hitno oslobodi Čelsija' posle pretnji sankcijama koje su mu upućene u (britanskom) parlamentu.


Abramovič je nedavno dao Čelsi 'na upravljanje i brigu' poverenicima svoje fondacije nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu. 

Fudbaleri Čelsija, osvajači Lige šampiona za sezonu 2020/2021 / Foto: Tanjug/AP


Čelsi je odbio da reaguje na Visove tvrdnje. Klub iz zapadnog Londona je i ranije uvek demantovao vesti da je na prodaju.


Abramovič (55), za koga se veruje da ima snaže veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i drugi ruski milijarderi, već je pod sankcijama Evropske Unije u kojoj im je imovina zamrznuta. To se desilo i ruskom bogatašu Ališeru Usmanovu, koji ima komercijalne veze sa fudbalskim klubom Everton.


Vlada Velike Britanije još uvek nije sankcionisala Abramoviča ili Usmanova, ali poslanik laburista Kris Brajant rekao je u parlamentu u utorak da je Abramovič 'zapanjen zbog mogućih sankcija i zato će prodati kuću (u Engleskoj), a jedan stan, takođe.


(Švajcarski milijarder) Vis je tome dodao i sledeće:


- Abramovič pokušava da proda sve svoje vile u Engleskoj, a želi i da se što pre oslobodi Čelsija. Troje ljudi i ja smo dobili ponudu u utorak da kupimo Čelsi od Abramoviča.


Portparol Romana Abramoviča je odbio da komentariše ove tvrdnje.


Proda li Abramovič Čelsi, to bi mogao da bude seizmički momenat za sam klub i engleski fudbal.


Kupio je 'plavce' 2003. godine za 140 miliona funti, a Čelsi se potom reformisao pod vladavinom ovog Rusa, i na mnoge načine postavio primer koliko finansija jeste potrebno da bi se borilo za vrh Premijer lige. Sve ukupno, Abramovič je pozajmio klubu više od milijardu i po funti, što je i donelo velike uspehe.

Roman Abramovič / Tanjug/AP


Pod njegovom vlašću, Čelsi je osvojio Ligu šampiona dva puta, osvojio je Premijer ligu i FA kup pet puta, u dva navrata Ligu Evrope i triput Liga kup.


U avgustu 2021. Čelsi je osvojio UEFA Superkup, a nedavno, po prvi put u istoriji kluba, Svetsko klupsko prvenstvo, što znači da su 'plavci' osvojili sve moguće trofeje otkako je Abramovič preuzeo kontrolu", zaključuje Bi-Bi-Si.


Sada, međutim, čuveni ruski bogataš ne planira da se igra igre "Mi ćemo da te sankcionišemo, a ti sedi tu i ćuti". Imajući u vidu pomenute sankcije, ali i brojne druge koje zapad priprema ili već sprovodi Rusima, izgleda da je rešio da sve svoje veze koje je imao sa Engleskom - prekine.

BONUS VIDEO: TOP 10 NAJPLAĆENIJIH FUDBALERA: Koliko zarađuje Ronaldo a koliko Mesi...

 
Pogledajte više