SUDIJE ZABORAVILE PRAVILA! Elementarno nepoznavanje teoretskog znanja kod penala i isključenja na meču Zvezda - Radnički

Nedeljko Iljukić

18. 02. 2022. u 08:30

CRVENA zvezda u četvrtfinalu Kupa Srbije, a sudije odloženog duela osmine sa niškim Radničkim glavne "zvezde" meča (3:2 jedanaestercima, 0:0).

FOTO: M. Vukadinović

Preksinoć su na stadionu "Rajko Mitić" Nišlije izdržale skoro 99 minuta igre i sačuvale mrežu, a onda se otišlo u penal-seriju posle koje je domaćin uspeo da zasad sačuva pola duple krune iz prošle godine. Ipak, bar tri puta su arbitri pokazali elementarno nepoznavanje pravila igre, pa će i kragujevački arbitar Marko Srećković i njegov pomoćnik Pavle Piper verovatno na dužu pauzu.

Prvi ispit na kojem je sudija Srećković pao viđen je pre izvođenja prvog penala u seriji, koji je šutirao Nikola Vujadinović. Sa severne tribine njemu je u oči usmeren laser zelene boje, donekle ga omeo pri vrlo loše izvedenom šutu, ali je mnogo interesantnije što je golman i kapiten Zvezde Milan Borjan tada prvi, od ukupno tri puta nepravilno odbranio penal.

FOTO: Printskrin/Jutjub

Žalio se Vujadinović pre udarca sa bele tačke sudiji i da mu smeta laser, ali je glavni arbitar samo raširio ruke... Nedugo zatim Borjan je odbranio penal i Viktoru Živojinoviću, ali je kao i pre šuta Vujadinovića bio ispred gol-linije što je prema FIFA pravilima - zabranjeno.

FOTO: Printskrin/Jutjub

 

Poslednji penal koji je Borjan odbranio na meču sa Radničkim bio je kod šuta Stefana Mitrovića. Tada je Borjan bio iza crte, što je takođe zabranjeno prema pravilima.

FOTO: Printskrin/Jutjub

Ono što nema veze sa izvođenjem penala na ovom meču, a pokazuje elementarno nepoznavanje pravila igre viđeno je kod pete serije, kada je mladi Nikola Štulić "panjenkom" prevario Borjana, provokacijom izazvao navijače na tribinama i kompletnu klupu za rezervne igrače domaćina. Sudija Srećković pokazao je u tom trenutku drugi žuti, pa crveni karton Štuliću. Pravilo 10 u najnovijim Pravilima igre FIFA, koje bi sve srpske sudije morale da znaju "u pola noći" vrlo jasno kaže:

- Igraču koji je isključen tokom utakmice nije dozvoljeno da učestvuje u izvođenju jedanaesteraca po završetku meča. Upozorenja i žuti kartoni izrečeni tokom utamice ne prenose se tokom udaraca sa bele tačke.

Ovo praktično znači da sudija Srećković nije smeo da pokaže i crveni karton, posle drugog žutog Štuliću i da ga ponašalje van terena, već da ga ostavi u krugu na centru igrališta.

FOTO: M. Vukadinović

Identična situacija viđena je u poslednjem finalu domaćeg Kupa, kada je golman Partizana Vladimir Stojković dobio jedan žuti karton tokom 90 minuta igre, pa drugi tokom izvođenja jedanaesteraca, ali je naš najbolji internacionalac Srđan Jovanović, za razliku od sudije Srećkovića, naučio Pravilo broj 10.

VAR već u četvrfinalu?

ZA razliku od Superlige, u kojoj je od starta sezone uvedena VAR tehnologija, u Kupu Srbije ove novotarije nema. Zasada je samo planirano, ali ne i odlučeno, da se VAR uvede na mečevima polufinala i finala Kupa. Da je, kojim slučajem, VAR postojao na meču Zvezda - Radnički, verovatno bi bar tri puta bio ponovljen penal za goste. Zbog toga je i nejasno šta je pomoćni arbitar radio sve vreme tokom izvođenja jedanaesteraca, jer je bio u liniji gola, na samo pet metara udaljenosti. U FSS razmišljaju i da u četvrtfinalu, ukoliko žreb spoji "večite", aktiviraju VAR, jer oba stadiona ispunjavaju uslove.

Laseri i delegat

ZELENI snop svetlosti lasera koji je dolazio sa severne tribine takođe je ostao upamćen sa ove utakmice. Bunili su se fudbaleri iz Niša, sudija Srećković je nemoćno širio ruke, a njegova obaveza je, prema pravilima takođe bila jasna: Morao je da ode do delegata Branka Stojakovića, koji je tada trebalo da preko zvaničnog spikera opomene publiku da prestane sa ometanjem izvođača penala. Preporuka FIFA i UEFA arbitrima na međunarodnim utakmicama su u ovom slučaju jasne: ukoliko ne prestane upotreba lasera, izvođenje penala se odmah seli na suprotnu stranu terena.


BONUS VIDEO: Sudija usred ringa morao da uspava MMA borca

 
Pogledajte više