EKSKLUZIVNO: Murinjo otvara Muzej fudbala na Ubu

Branko Puzović

17. 02. 2022. u 11:00

AKO bi negde u Srbiji trebalo da se osnuje muzej posvećen najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, izbor bi nesumnjivo pao na - Ub, koji je iznedrio čak pet vrhunskih fudbalera i državnih reprezentativaca! I upravo u varošici, centru plodne Tamnave, za nekoliko meseci, zvanično će početi sa radom Muzej fudbala, koji će, kako je najavljeno, svečano otvoriti jedan od najboljih trenera sveta - Žoze Murinjo!

Branko PUZOVIĆ

Niz veličanstvenih pet, zastupljenih u muzeju, započeo je Ratko Čolić, član čuvene generacije Bobeka i Čajkovskog u Partizanu, učesnik Svetskog prvenstva u Brazilu 1950. i osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine. Nastavio je Dragan Džajić, legendarno levo krilo Crvene zvezde, najbolji fudbaler svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije i među 50 neponovljivih asova sveta, koji je nastupao u reprezentaciji Evrope i planete.

Slede Dušan Savić, čuveni centarfor crveno-belih, golgeter bez premca, te Radosav Petrović, kapiten Partizana, koji je igrao u klubovima u Engleskoj, Turskoj, Portugaliji, Španiji... Najveća zvezda među njima, Nemanja Matić, već ima više od 250 nastupa u najjačoj na svetu - Premijer ligi, a igrao je u Benfiki, Čelsiju, Mančester junajtedu.

- Muzej fudbala biće jedinstveno turističko odredište u širem okruženju, ultramoderno zdanje potpuno uklopljeno u Sportsko-rekreativni kompleks "Školarac", gde smo renovirali sve terene, izgradili neke nove, od kojih je najznačajnije veliko fudbalsko igralište sa veštačkom travom - kaže predsednik Opštine Ub Darko Glišić. - Petoricu fudbalskih asova koji su proslavili Ub, zamolili smo da nam ustupe svoju opremu, trofeje, rekvizite i sve ostalo što predstavlja uspomenu na velike trenutke njihovih karijera. Oni su to velikodušno učinili.

ŽOZE ZAVOLEO UB

- MUZEJ će biti otvoren za nekoliko meseci, kada svi fudbaleri, koji su u njemu zastupljeni, usklade svoje obaveze, da bi mogli da prisustvuju toj svečanosti - kaže Maksimović. - Naravno, s velikom radošću očekujemo slavnog gosta Žoze Murinja, jednog od najboljih trenera planete, čije ime nosi fudbalski teren pored muzeja. Očekujemo na otvaranju brojne značajne poslenike i imena iz sveta fudbala, sporta i javnog života. Murinjo i Matić gaje uzajamno poštovanje, a čuveni trener preko Nemanje je zavoleo i Ub. Zato ne čudi što je bez razmišljanja dao pristanak da njegovo ime ponese novi fudbalski stadion. Murinjo je jednom izjavio da bi najviše voleo da u timu ima 11 Matića u koga ima neograničeno poverenje!

Među eksponatima, na oko 150 kvadratnih metara, nalaze se šampionski pehar Premijer lige, jedini van Velike Britanije! Takođe, trofej Nemanje Matića za najboljeg igrača i plaketa za 200 odigranih utakmica u Premijer ligi, te za najboljeg fudbalera Srbije u sezoni 2014/2015. godine, dresovi iz Mančester junajteda, šampionski iz Čelsija, Benfike... Izložen je i priznanje Dragana Džajića za najboljeg fudbalera 1968. godine, zlatne kopačke koje je "Adidas" izradio specijalno za najbolje levo krilo sveta. Uz to, plaketa Dušana Savića za najboljeg strelca 1978. godine, njegov crveno-beli dres sa utakmice protiv Real Madrida u Kupu pobednika kupova... U vitrinama su brojne fotografije, isečci iz štampe, lični predmeti.

- Davnu ideju o osnivanju muzeja posvećenog fudbalu, najzad ćemo ostvariti na pravi način, biće jedinstven u jugoistočnoj Evropi - ponosno kaže Glišić. - Nadamo se da će privući mnoge posetioce, koji će se na najbolji način uveriti da Ub nije slučajno kolevka fudbala u ovom delu Srbije, ako ne i u čitavoj zemlji. Jer, zaista, nema puno mesta koja su iznedrila toliko državnih reprezentativaca.

MESTO I ZA JEDINSTVO

- POSTAVKU ćemo postepeno povećavati, biće zastupljeni i igrači i klubovi koji su obeležili istoriju fudbala na Ubu - pojašnjava Dejan Maksimović. - Ima fudbalera koji nisu bili reprezentativci, ali su ostvarili značajne internacionalne karijere. Deo postavke biće posvećen značajnim sportskim radnicima tamnavskog kraja, ali i fudbalskim sudijama, naravno i legendarnoj ekipi Jedinstva, koja je svojevremeno bila prvak Srpske lige.

Nova zgrada, u kojoj je na spratu smešten Muzej fudbala, ima oko 560 kvadratnih metara, vredna je 39 miliona dinara. Izgradnju su finansirali Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Opština Ub. U prizemlju su svlačionice, a na spratu i velika terasa koja gleda ka novom fudbalskom terenu, sa koje će moći da se prate utakmice...

- Podaci kazuju da Ub, prema broju stanovnika, ima najviše fudbalskih klubova u Srbiji - kaže kustos Muzeja fudbala Dejan Maksimović. - Imamo 35 sela, a 37 klubova! Na Ubu, fudbal igraju mladi, stari, devojčice, popularan je i futsal. Davna ideja o osnivanju Muzeja fudbala najzad je ostvarena nastojanjima predsednika opštine Darka Glišića i njegovih saradnika, kao vid zahvalnosti Ubljana fudbalskim velikanima koji su širom sveta proslavili ime našeg grada. Muzeje fudbala uglavnom imaju klubovi. Naš muzej poseban je po tome, jer je posvećen fudbalerima koji nisu igrali u jednom klubu, već su svi iz istog grada.

Bonus video: Najveći olimpijski skandal - Pendrekom prebijena klizačica da bi druga pobedila

 
Pogledajte više