NE UNIŠTAVAJTE MAGIJU MUNDIJALA: Levandovski i Mbape protiv dvogodišnjeg ciklusa svetskih prvenstava u fudbalu

M. B.

28. 12. 2021. u 19:07

MUNDIJAL je praznik fudbala, i kao takav mora da se čeka četiri godine. Ideja da se svetska prvenstva u fudbalu održavaju svake druge godine naišla je na oštro odbijanje dvojice istinskih fudbalskih asova - Kilijana Mbapea i Roberta Levandovskog.

FOTO: AP

Mladi napadač PSŽ smatra taj predlog besmislenim iz više razloga.

- Svetsko prvenstvo je poseban događaj jer se održava svake četiri godine. To je nešto izvanredno. To je događaj u kojem možda možete učestvovati samo jednom u životu. Kada bi se igralo svake dve godine, to bi učinilo ovo takmičenje običnim, što ne bi smelo da se dogodi - rekao je Mbape, koji je u Dubaiju izabran za najboljeg fudbalera ove godine na proglašenju "Glob soker" nagrade.

Francuz je nastavio u istom tonu uz dodatno obrazloženje.

- Već sada igramo 60 utakmica godišnje. Evropsko, svetsko prvenstvo, Liga nacija... Volimo da igramo, ali to je previše. Moramo da se oporavimo, pravimo pauze. Ako ljudi žele kvalitet, emocije, dobre igre, morate poštovati i zdravlje igrača.

Sličnog stava je i ubojiti špic minhenskog Bajerna Robert Levandovski.

- Ako želite da navijačima date nešto drugačije, morate da pauzirate. Ukoliko bi se Svetsko prvenstvo igralo svake dve godine, nivo bi pao. Nemoguće je da telo i um budu podjednako uspešni sa dodatno zgusnutim kalendarom - ističe Leva.

Inače, Poljaku je i u Dubaiju izmakla glavna nagrada (otišla u ruke Mbapea), ali je u dva navrata izlazio na binu prilikom dodela priznanja za najboljeg strelca "Dijego Armando Maradona" i najboljeg fudbalera u izboru navijača. Za najboljeg trenera je proglašen Roberto Mančini, najbolji defanzivac je Leonardo Bonuči, golman Đanluiđi Donaruma, dok je Kristijano Ronaldo prigrlio trofej namenjen najboljem strelcu u istoriji fudbala.

Pogledajte više