SAN OSTVAREN U NADOKNADI: "Neko je to odozgo napisao na neverovatan način"

M. BLAŽIĆ

24. 12. 2021. u 22:08

PET minuta nadoknade, gol u šestom i delirijum oduševljenja - Meižu Haka je prvi put u istoriji član elitnog kineskog ranga. Srpski stručnjak na klupi Hake Milan Ristić (40) za "Novosti" sumira utiske posle fantastičnog uspeha ostvarenog na filmski način.

foto: privatna arhiva

Da sve bude još luđe, momku koji je u poslednjoj sekundi utakmice odapeo strelu sa 20-ak metara je to prvi gol u tek završenom takmičenju drugog ranga kineskog fudbala.

- Mnogo je bio stresan način na koji smo ušli u ligu, ali je tako i najslađe. Imali smo tri boda više od direktnog rivala, oni su završili nekoliko minuta pre nas i dobili 2:1. Kako se prvo gleda međusobni duel, bio nam je potreban bod, a gubili smo 0:1. Finiš je bio kao iz bajke, neko je to odozgo napisao na neverovatan način, ne mogu da verujem kako. Bilo je pet minuta nadoknade, oni su pravili izmenu pa se igralo još malo i dali smo gol u 96. minutu. Ludilo - zadovoljno konstatuje Ristić, nekadašnji strateg Teleoptika i Zemuna.

Kada je započeta sezona sa Ristićem na klupi, o ulasku u elitu se nije pričalo čak ni stidljivo.

- Došao sam u klub, pričao sa predsednikom i generalnim menadžerom. Imali smo srednji budžet ni blizu velikih u našem rangu. Cilj je bio do petog mesta da budemo, išli smo korak po korak. Poslednjeg dana prelaznog roka smo prodali najboljeg strelca Dumbiju u Šangaj Šenhuu za 1.400.000 dolara i u nekoliko dana sam morao da promenim sistem igre, jer smo uglavnom igrali duge lopte na njega. Dobro se primilo na ekipu, imali smo 14 vezanih pobeda, normalno je da su posle porasli apetiti, i na kraju smo uspeli.

Tajna Ristićevog uspeha sa Meižu Hakom ne krije se samo u taktičkim zamislima.

- Napravio sam neverovatno dobar odnos sa igračima. Sedeo sam sa Tumbom i Stanojem pre odlaska u Kinu, rekli su mi da uvek budem pozitivan, čak i kad je negativno. Lakše je raditi sa kineskim igračima nego sa strancima. Ako Kinezu kažeš da radi 300 sklekova, radiće ih dok ne padne. Nikad neće reći ne mogu, on radi i ne pita zašto. Da se našalim, možda bi i skočio sa mosta iako ne zna da li će da preživi. To je za nas trenere pozitivna stvar. Možeš da imaš problema sa strancem, sa Kinezima nikada.

Kina je donedavno bila obećana zemlja za srpske trenere, Ristićev uspeh bi ponovo mogao da odškrine vrata kolegama.

- Predsednik države je rekao da više ne sme toliko novca da ide u sport, nego u poljoprivredu, turizam. Tako su počeli da pucaju finansijski. Sad ulaze u neku normalu kao evropski fudbal. To odgovara nama Srbima, verujem da će nas sad biti više i da sam otvorio vrata drugima. Ne može više da se dolazi za te nenormalne cifre. Sada su tu Sale Janković, koji je u selekciji do 19 godina, nedavno je došao Šapurić i doveo Kocića, trenera golmana sa njim. Ima do sada dobar uspeh. Ima još nekoliko pomoćnika, ali prvi treneri smo sada samo Šapurić i ja - kaže Ristić. 

Pogledajte više