ROMAN ABRAMOVIČ "VIŠE NIJE RUS": Uzeo treći pasoš i zapanjio Engleze, a taman su mislili da su ga se rešili

Novosti online 20. 12. 2021. u 13:40

ENGLEZI baš ne dozvoljavaju lako da im Roman Abramovič "vršlja" po tamošnjem fudbalu kako to čuveni ruski bogataš hoće, ali gazda Čelsija je rešio da im doskoči.

Tanjug/AP

On je kupio londonski klub 2003. godine, ali od 2018. ima probleme da se duže zadrži u Velikoj Britaniji, a naročito da tamo posluje, otkako su Englezi rešili da se na sve načine obračunavaju s Rusima zbog "Salisberi incidenta s trovanjem".

Probao je Abramovič prvo da situaciju sa vizom reši tako što je uzeo izraelski pasoš 2018, ali kako je i dalje mogao samo na kratko da boravi na Ostrvu (a zbog nemogućnosti poslovanja na željene načine, odustalo se i od građenja novog stadiona za Čelsi), čuveni Rus je sada postao - Portugalac.

Tačnije, dobio je portugalsko državljanstvo, i to na osnovu tamošnjeg zakona iz 2015. godine koji omogućava naturalizaciju potomaka sefardskih Jevreja, koji su sa Iberijskog poluostrva proterivani tokom srednjovekovne inkvizicije.

Roman Abramovič / Foto: Tanjug/AP

Pomenuti gazda Čelsija, inače 55-godišnjak, neretko je u Nemačkoj istican i kao neko ko pomaže očuvanje baštine tamošnjih Sefarda, naročito u Hamburgu.

Sa novim pasošem Roman Abramovič se nada da će moći i duže i češće da boravi u Londonu, gde je nedavno, krajem novembra, gledao uživo remi sa Mančester junajtedom (2:2), što mu je bilo prvo prisustvo na utakmici Čelsija na Ostrvu posle čak tri godine.

BONUS VIDEO: Slobodni asovi - transferi ovih igrača bi od januara mogli da promene fudbal

 
Pogledajte više