RASPLAKALI SRBIJU: Naši fudbalski asovi oduševili celu zemlju reakcijom na humanitarni poziv

D. N. 20. 12. 2021. u 11:26

SRPSKI fudbaleri briljiraju na terenu, ali i van njega.

Tanjug/AP

Ima jedna dve hiljade godina stara mudrost, zapisana u prvoj sabornoj poslanici svetog apostola Jovana Bogoslova, koji je zapisao: "Dječice moja, ne ljubimo riječju ni jezikom, nego djelom i istinom". A dela naših asova, kojima cela Srbija svedoči ovih dana, upravo su primeri najlepše ljubavi.

I to prema nekom koga i ne poznaju lično.

Jer, kada su naši fudbaleri videli da se prikuplja pomoć za mladog pisca i reditelja Luku Kurjačkog, reagovali su na najdivniji način.

Luka je, inače, rođen 1989. u Zadru, odrastao je i živi u Beogradu, a pored pisanja i režiranja, bavio se i sportom pre nego što je u januaru 2015. utvrđeno da ima tumor na mozgu. Iako je tada uspešno operisan, u aprilu ove godine na pregledu je utvrđeno da se bolest vratila, i ustanovljeno je da se radi o Gliobastum mutant VHO gradus 4 tumoru, najagresivnijem na mozgu.

Luka Kurjački / Foto: Budi human

 

Kako je posle najnovije operacije njemu narušena sposobnost pisanja, čitanja i govora, ispostavilo se da bi značajno u toj borbi za život mogla da pomogne jedna japanska klinika, koja primenjuje inovativnu terapiju baš za ovaj tumor. Međutim, ne samo put, i boravak u bolnici, već pre svega izuzetno skupa terapija, predstavljaju ogroman izazov za ovog mladića i njegovu porodicu, a kako bi pomogli da se čak milion i po evra skupi, u akciju su se uključili i naši fudbalski asovi.

Naime, na Instagram nalogu filma "Toma" pokrenuta je aukcija rekvizita sa snimanja filma kao i iz serije Senke nad Balkanom, a srpski fudbaleri su odmah stupili u akciju.

Nemanja Matić je dao 10.000 evra na internet licitaciji i otkupio kastanjete Tome Zdravkovića iz filma i dresove iz filma “Montevideo”.

Aleksandar Kolarov je dao 10.000 evra za masku Tule iz "Senki" i mikrofon iz filma "Toma".

Luka Jović je otkupio dva artikla sa snimanja filma "Montevideo" za 10.000 evra, a Aleksandar Mitrović Longinovo koplje iz serije "Senke nad Balkanom".

Firme i pojedinci će u utorak, 21. decembra, u Kombank dvorani moći da i sami učestvuju u ovoj velikoj akciji, jer je tada na programu poslednja bioskopska projekcija filma "Toma", i ona će imati humanitarni karakter - sva sredstva od prodaje karata biće preusmerena za Lukino lečenje, a pre početka filma će se takođe održati i aukcija na kojoj će se pojaviti još zanimljivih predmeta.

Luki Kurjačkom i ostali građani mogu da pomognu slanjem SMS poruke 1158 na broj 3030. Pa, ko i koliko može. Fudbaleri su učinili svoje, sada su na potezu svi drugi. Baš kao što u onoj istoj poslanici piše: 

"Jer ovo je poruka, koju čuste od početka: da ljubimo jedni druge".

BONUS VIDEO: Slobodni asovi - transferi ovih igrača bi od januara mogli da promene fudbal

 
Pogledajte više