DŽAJO DOKTORE, MOCO MAJSTORE I OSTALI TRKAČI: O liku i delu legende Partizana Momčila Vukotića (FOTO)

M. BLAŽIĆ

04. 12. 2021. u 10:56

NEBESKO carstvo od juče je bogatije za još jednog velikog fudbalskog asa.

FOTO: FK Partizan/privatna arhiva/Arhiva Borbe

Legendarni fudbaler Partizana, jedan od najvećih u istoriji kluba iz Humske, Momčilo Vukotić, preminuo je u Beogradu u 72. godini posle duge i teške bolesti. Čovek koji je dugo bio vlasnik rekorda po broju odigranih utakmica za crno-bele ostaće upamćen kao neponovljivi majstor sa loptom, a ujedno i kao tih, prijatan i nenametljiv čovek koji je uvek bio poštovan i od strane protivničkih navijača.

Momčilo Vukotić je rođen 2. juna 1950. u Beogradu, a u Partizanu je proveo celu igračku karijeru dugu 16 godina, sa izuzetkom jedne sezone (1978/1979) kada je igrao za francuski Bordo. Od malih nogu je znao samo za Partizan i želeo da se ostvari u tom klubu što je slikovito objasnio jednom prilikom u intervjuu za "Novosti".

- Igrao sam za svoju osnovnu školu. Zvezda je organizovala juniorski turnir i on im je služio za selekciju, treneri crveno-belih su posmatrali decu i birali ih za svoju fudbalsku akademiju. Posle utakmice mi je prišao trener Zvezde i rekao mi da su zadovoljni kako sam igrao i da bi voleli da dođem. Rekao sam mu da već treniram u Partizanu i da sam partizanovac i da je to neostvarljivo. Da se pohvalim kod oca, to sam mu preneo, ali mi je otac rekao:"Ako nameravaš da ideš u Zvezdu, kući se ne vraćaj" - podsetio se Moca.

U najdražem dresu Vukotić je odigrao 791 utakmicu i postigao 339 golova. Njegov rekord po broju igara za Partizan nedavno je prestigao Saša Ilić (861), a kada je golgeterski učinak u pitanju, i dalje se nalazi na četvrtom mestu iza Stjepana Bobeka (425), Marka Valoka (411) i Mustafe Hasanagića (355). Njegovu veličinu dobro opisuje anegdota sa jednog reprezentativnog okupljanja (od 14 koliko je upisao) kada je Vladislav - Bleki Bogićević ušao u svlačionicu i rekao:

- Zdravo Džajo doktore, zdravo Moco majstore i ostali trkači...

FOTO: M. Vukadinović

O liku i delu čuvenog Moce, pre nekoliko godina napisao je knjigu Jovo Vuković sa istoimenim nazivom, a i to je svakako malo kako bi se opisala veličina čoveka koji je sa Partizanom 1976. prekinuo 11-godišnji post kada su u pitanju titule, a kasnije je uspeo da osvoji još dve (1978. i 1983). Jedan od onih koji je sarađivao sa njim i kao igrač i kasnije na relaciji direktor - trener je Nenad Bjeković.

- U šoku sam, za mene je ovo kao da sam izgubio najrođenijeg. Moca je dugo bolovao, poslednja dva, tri meseca bilo mu je baš loše, a od njegove supruge sam čuo da su ga juče odveli u bolnicu jer mu nije bilo dobro. Bio je najbolji fudbaler, a kao čovek još bolji! Takva je osoba bio naš Moca. On je bio dete Partizana i slažem se sa mnogim konstatacijama navijača Partizana da je bio najveći igrač u istoriji našeg kluba.

Neprevaziđen na terenu, kao i van njega. Do poslednjeg dana Partizan mu je bio sve. Ovo je nenadoknadiv gubitak.

Vest na koju čovek nikada ne može da se pripremi na pravi način, kao grom iz vedra neba je pogodila i njegovog saigrača iz sedamdesetih godina Iliju Zavišića.

- Mnogo me je pogodila ova vest. Nisam očekivao da će tako brzo da ode. On je za mene sigurno najbolji fudbaler Partizana i najbolji čovek. Moca je sinonim Partizana. Igrali smo zajedno sedam, osam godina, imao sam tu čast da budem deo tima u kojem je bio on. Privilegija je u svakom smislu bila deliti svlačionicu sa njim.

Mesto i vreme sahrane Momčila Vukotića biće naknadno saopšteno.
 

Pogledajte više