ŠTA ON ZNA ŠTA JE VUKOVAR! Sraman potez španskog reprezentativca (FOTO)

Novosti online 19. 11. 2021. u 09:09

KOMANDANTI hrvatskih paravojnih snaga u Vukovaru predali su se pripadnicima JNA pre 30 godina, 18. novembra 1991, čime su teške borbe za grad okončane posle 87 dana.

FOTO: Epa

Jedinice tada jedine regularne vojske JNA i teritorijalne odbrane, popunjene uglavnom Srbima, ušle su u ruinirani grad na Vuki i iz podruma oslobodile izmučene civile, pretežno Srbe. 

Borbe za Vukovar smatraju se "poslednjom bitkom za Jugoslaviju". Vukovar je suštinski bio žrtva Franje Tuđmana, koji je želeo da se osveti gradu u kojem je ratnohuškački HDZ katastrofalno poražen na izborima 1990.

Vukovarci: Srbi i jugoslovenski orijentisani Hrvati tada su masovno glasali za Socijaldemokratsku partiju Hrvatske, koja se protivila izbacivanju Srba iz hrvatskog ustava i nasilnoj secesiji.

Kao odgovor, po Tuđmanovoj naredbi, Gojko Šušak i Tomislav Merčep počeli su intenzivno naoružavanje lokalnih ekstremista i dovođenje ustaških grupa, koje su započele teror i ubijanje Srba. Posledice su bile nacionalno homogenizovanje i rat.

I onda se pojavi tamo neki Dani Olmo, ruku na srce, dobar fudbaler, koji na društvenim mrežama veliča borbu Hrvatske za Vukovar, ljudi koji su želeli samo rat i krv. Zlatko Dalić, selektor Hrvatske je stigao na proslavu, ali za razliku od njega reprezentativac Španije nema nikakvo ni znanje o ratu u SFRJ ni o Vukovaru.

Foto: Printskrin

 

Olmo je igrao za Dinamo iz Zagreba, a trenutno nastupa za Lajpcig.

Pogledajte više