PRVI MITROV TRENER: Gde drugi nisu smeli nogom, on je išao glavom

J.ILIĆ

16. 11. 2021. u 10:12

SMEDEREVCI slave svog Aleksandra Velikog Mitrovića, koji je golom u poslednjem, 90. minutu utakmice s Portugalijom Srbiji doneo pobedu i direktan plasman na Mundijal!

Foto arhiva VN

Fudbalska euforija Mitrovićevim rodnim gradom vlada od nedelje uveče. Poslednji podvig heroja među "orlovima" raspametio je sve, pa tako i čoveka koji je Mitrovića učio prvim fintama kad je fudbalski prohodao na terenu kraj Dunava, ne sanjajući da će postati ponos nacije.

- Celu noć skoro nisam spavao od euforije i ponosa - kaže za "Novosti" trener Slavomir Đurić, poznatiji kao Đura Sečka, koji je 2003. među prvima otkrio da Mitrović krije "crnu guju" u nogama. - Eto, svi kažu da smo mali narod, a ipak smo veliki, kao i Aleksandar - veliki čovek i igrač. Dokazao je da ne odustaje, pa ni kad je kraj. Što se kaže, koliko brdo - toliki gas.

Đurić je ponosan na to što je bio jedna od karika u startu Mitrovićeve karijere. Prisećajući se Aleksandra kao desetogodišnjeg dečaka, iskusni trener priča da se i tada primećivalo ono što pokazuje i danas - da je rođeni borac, pa nije čudo što ga mnogi smatraju jednim od najboljih napadača u istoriji Srbije.

- I kao dete nikada nije odustajao. Iako je bio nizak rastom i mlađi od saigrača, bio je uporan, imao je sportsku drskost i bezobrazluk. I tada je igrao napadački. Nije se plašio da uleti u duel, šutne loptu, grize. Što se kaže, gde drugi nisu smeli nogom, on je išao glavom. Evo, kao i sada - seća se trener Đurić, ne zaboravljajući da pomene i kolege koji su radili sa Mitrovićem u Smederevu, Dragana Pavlovića i Dragana Mladenovića.

Mitrović je dve godine igrao za pionirsku ligu u dresu FK Smederevo. Tako su ga zapazili ljudi iz Partizana, i već sa 11 godina otišao je u Humsku 1.

- Nema šta, taj momak je rođen kao fudbaler - kaže Đurić koji je, kao i čitav rodni grad, ponosan na srpskog golgeterskog rekordera koga slavi nacija. 

STIHOVI ZA MITRA

NA društvenim mrežama prava je histerija zaljubljenika u fudbal posle Mitrovićevog gola. Neki Smederevci traže mural sa Mitrovićevim likom, a neki su čak spevali stihove u njegovu čast. Jedan od takvih je: "Smederevo grade od starina, kakvog si nam podario sina".

Pogledajte više