SRBIJA U TREĆEM ŠEŠIRU? "Orlovi" gledaju ka žrebu za Katar

Đ. S. 16. 11. 2021. u 09:55

POSLE veličanstvene pobede u Lisabonu, sada navijačima, igračima i stručnom štabu srpske fudbalske reprezentacije sledi pet i po meseci slatkog iščekivanja i licitiranja potencijalnih rivala na žrebu za Svetsko prvenstvo u Kataru (od 21. novembra do 18. decembra 2022) koji je zakazan za 1. april naredne godine.

Tanjug/AP

Biće tada vremena i za šalu, nema dileme, euforija oko nacionalnog tima odavno nije bila veća. Na žrebu će "orlovi" najverovatnije biti smešteni u treći šešir, osim ako ne bude nekog drastičnog skoka na FIFA listi, budući da smo trenutno 25, a za odabir grupa na SP će se najverovatnije gledati martovski plasman.

Vizu za Katar sinoć su overili Švajcarci, kao i Englezi koji su deklasirali San Marino 10:0, dok će danas na programu šansu za istu privilegiju imati i Holandija protiv Norveške, koja bi u slučaju eventualnog poraza i pobede Turske nad Crnom Gorom, mogla da ostane i bez baraža. Ali, o tom-potom. Treba sačekati okončanje i ostalih kontinentalnih kvalifikacija.

U Južnoj Americi zasada je jedino siguran Brazil, dok je Argentina na pragu plasmana i njihov izostanak sa Mundijala je u domenu naučne fantastike. Za preostala dva mesta koja vode direktno u Katar u konkurenciji su četiri ekipe, a petoplasirana na tabeli će u baraž.

Što se tiče Afrike, tu je situacija još nepoznata, jer završnica kvalifikacija još nije ni krenula, dok su severnoameričke tek stigle do pola, ali će, po svemu sudeći, SAD, Meksiko i Kanada biti tri tima koja će put Bliskog istoka.

Neizvesno je i u Aziji, gde su najbliži odlasku na Mundijal zasad Iran i Južna Koreja, a za preostala dva mesta konkuriše više ekipa.

Na žrebu će u šeširima biti po osam timova, u zavisnosti od plasmana na FIFA listi. Srbija će veoma teško van trećeg, a mogla bi da uskoči u drugi ukoliko se desi "seča" favorita u baražu, pa na SP ne odu Portugalija, Švedska, Vels, Švajcarska, Urugvaj i još poneki bolje rangirani nacionalni tim.

Međutim, ne mora treći šešir da bude loš, postoji mogućnost da se izbegnu neke ozbiljne ekipe, a iz prvog šešira bi, na primer, mogao da se izvuče džek-pot dobijanjem domaćina Katara.

Trebalo bi ipak sačekati kraj svih kvalifikacija kako bi se znala čitava raspodela i pravile projekcije, jer je još uvek previše potencijalnih iznenađenja na talonu. 

BONUS VIDEO

 
Pogledajte više