ČETIRI GODINE ZATVORA PRETI INFANTINU? "Sprej skandal" drma FIFA

Novosti online 28. 10. 2021. u 15:45

PREDSEDNIK FIFA Đani Infantino deo je velikog skandala koji drma fudbalski svet.

Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Sve je moglo uredno da bude sprečeno, a poteklo je od kršenja patentnih prava, pažnju javnosti skrenuo je argentinskog "La Naciona" koji je objavio tekst sa naslovom: "Zatvor za predsednika FIFA Đanija Infantina", prenosi "Blic".

U tekstu se povlače paralele između Svetske fudbalske federacije i mafije, reč je o primeni Aerosola, spreja koji sudije koriste pri obeležavanju mesta izvođenja prekida. 

Inicijalna kapisla za ovakav tekst je upravo fudbal u Argentini. Kako navode, lokalni novinar Pablo Silva je osmislio sprej kojim se mesto odakle se prekid izvodi, odnosno gde stoji "živi zid" obeležava. Upotrebljen je te godine na meču druge lige Argentine od strane tadašnjeg jednog od čelnika FIFA Umberta Grondona. 

Ideja je brzo zaživela širom sveta, a Infantino se tereti da je Infantino kršio patent nezakonitim preuzimanjem ideje, te su Silva i njegov partner Haine Alemanje tražili odštetu. 

Sud je presudio u njihovu korist, a FIFA mora da im isplati obeštećenje od čak 100.000.000 evra kao ošdštetu za ukradeno autorsko delo. 

Međutim ne radi se samo o novcu, za ovakav zločin kazne u Brazilu se mogu kretati od jedne do četiri godine zatvora.

"Pronalazači" su tvrdili, sud potvrdio, da su njih dvojica nakon prvenstva sveta imali dogovor sa bivšim čelnicima FIFA Huliom Umbertom Grondonom i Josefom Blaterom o službenoj upotrebi aerosola u zamenu za 40 miliona dolara, ali je nakon "Fifagate skandala" i smrti Grandone problem zastao s overom na zakonskoj osnovi.

Uprkos svemu je FIFA nastavila da koristi sprej tokom utakmica što je dovelo do parnice, najpre uoči Svetskog prvenstva 2018. u Rusiji.

I pored presude brazilskog suda koji je još tada sprečio korištenje aerosola, FIFA je već pod vodstvom Infantina odlučila da ga koristi. Tu je Infantinov udeo u priči.

BONUS VIDEO 

 

PRATI NPORTAL NA FEJSBUKU 

Pogledajte više