"NAROD JE ZNAO KO GINE, A KO SE PLAŠI U BOJU" Porodica u suzama, ogroman broj ljudi na oproštaju od legendarnog Dragana Pantelića

A. Ilić

25. 10. 2021. u 13:38

FUDBAL se na dirljiv način oprostio od legendarnog srpskog golmana Dragana Pantelića, koji je preminuo od posledica koronavirusa.

A. Ilić

Komemoraciji održanoj u prostorijama niškog Radničkog nisu mogli da prisustvuju svi zainteresovani. Prosto, Pantina životna i fudbalska veličina bila je prevelika, a zaostavština tolika da u salu nisu mogli da uđu svi koji su želeli da se oproste od slavnog čuvara mreže.

A. Ilić

Detalj sa komemoracije Draganu Panteliću


Poznati niški novinar Zoran Petković pročitao je tekst o Panteliću, u kome je istakao i sledeće:


- Po povratku sa prvenstva sveta samo Panta i Gudelj nisu bili izviždani, dočekani su ovacijama jer je narod znao ko gine, a ko se plaši u boju. Ako ste čitali o aferi Drajfus, znate kako je kada vas neko nepravedno optuži... Golmani su kao vino, mogu da brane koliko hoće. Njemu je bilo dosta. Deo pauze zbog kazne proveo je kao rukometaš, igrao je ni manje ni više nego za niški Železničar, a Živković mu je dozvolio da puca penale - otkrio je Petković.

A. Ilić

Detalj sa komemoracije Draganu Panteliću

Potom se okupljenima obratio Pantelićev saigrač iz Radničkog Milovan Obradović, koji je poručio:

- Bili smo ponosni kada je Panta igrao za reprezentaciju sveta, to je bila velika stvar...

A. Ilić

Detalj sa komemoracije Draganu Panteliću

Potresen je ovim velikim fudbalskim gubitkom bio i Miloš Drizić:

- Nikada nisam imao veću tremu nego danas, Panta mi je bio idol. Rođen sam blizu stadiona, a tu gde smo sada bio je gol na kome je trenirao. Gledao sam odbrambenu liniju kako igra, posebno sam gledao golmanske treninge, tu je Panta radio sa Knezom, a istočna tribina bila je puna. Igrači su ostajali da gledaju te treninge. Ono što golman Bajerna radi danas, Panta je pre 40 godina! Najteže mi je da vam kažem nešto o čoveku koji je pet života proživeo. Jutros mi je zazvonio telefon, zvao je Ivan Gudelj. Kaže "Otišao je deo mene". Moj Panta...

A. Ilić

Detalj sa komemoracije Draganu Panteliću

A dok je porodica legendarnog golmana u suzama ispratila ove reči, okupljenima se obratio i Oliver Paunović, reditelj dokumentarog filma o Draganu Pantelić.


- Pre mesec dana on je dobio nagradu za životno delo, taj film biće emitovan i u Milanu. Šalili smo se tada na Zlatiboru da li ćemo moći da odemo. Panta je rekao tada: "I, šta sada, Olivere? Kada neko dobije nagradu za životno delo - sigurno je kraj".

A. Ilić

Detalj sa komemoracije Draganu Panteliću
Ko je bio Dragan Pantelić?

Legendarni golman, rođen 9. decembra 1951. godine, karijeru je počeo u Lešnici, a branio je još za Grafičar, Bordo, Timok i reprezentaciju Jugoslavije.

A. Ilić

Detalj sa komemoracije Draganu Panteliću

Nakon što je završio karijeru, Dragan Pantelić je bio predsednik Radničkog, a radio je i kao instruktor u Fudbalskom savezu Srbije.

A. Ilić

Knjiga žalosti povodom smrti Dragana Pantelića

Pantelić će ostati upamćen kao golman ispred svog vremena. Nalazi se na devetom mestu večite liste strelaca među čuvarima mreže, a jedini je na tom spisku koji je karijeru počeo i završio u 20. veku. 

Pogledajte više