POBEDITE, DA VAS SLAVIMO: Legendarni golman Zoran Simović, akter naše jedine pobede u Portugaliji 1984, poručuje "orlovima"

Đ. SAMOILOVIĆ

15. 10. 2021. u 09:00

PRVA i jedina pobeda naše fudbalske reprezentacije nad Portugalijom u gostima desila se pre nešto više od 37 godina.

FOTO: S. Babović

Tog drugog juna 1984. u Oeirašu momci, koje je sa klupe predvodio Todor Veselinović, slavili su rezultatom 3:2, a strelac pobedonosnog pogotka u 83. minutu bio je Dragan Stojković iz jedanaesterca. Sadašnjem selektoru to je bio prvi od 15 pogodaka u plavom dresu, a njegov saigrač iz tog duela, proslavljeni golman Zoran Simović (66), dobro se seća svega.

Momcima koje Piksi sada predvodi, pred okršaj sa Kristijanom Ronaldom i drugovima 14. novembra u Lisabonu u utakmici presudnoj za direktan plasman na Mundijal u Kataru 2022, legendarni golman poručuje:

- Samo verujte u sebe i dajte maksimum. Nema ništa lepše od igranja za reprezentaciju - kaže Simović, za "Novosti".

- Moraće protiv Portugalije sami sebe da nadmaše. Što kaže naš narod, na kolenima da izađu sa stadiona, da pljuju krv. Ne znam šta više da vam kažem, sa zebnjom čekam taj duel. Ipak, oni imaju onog "nenormalnog" čoveka (Kristijana Ronalda prim. aut), jedan mora da ga napada, dvojica da ga obezbeđuju pozadi.

Evocira Zoran uspomene sa podsećanjem na vremena kada je selekcija, koju su brojni narodi zvali "našom", bila redovni učesnik velikih takmičenja.

- Piksi je mlađi od mene deset godina, sećam se odlično te utakmice. Kad je dosta golova, uvek je zanimljivo. To je bila prijateljska utakmica, imali smo instrukcije da se pridržavamo onog čega znamo, pošto smo se spremali za Evropsko prvenstvo, trebalo je utvrditi gradivo. Ne mogu tačno da se setim otkud je baš Piksi šutirao taj penal, možda je on sam uzeo, a možda su ovi stariji, pošto je bio klinac, rekli: "Ajde, ti šutiraj, probij led". A dobro, lepo je to, prvenac, to se pamti zauvek, posle je sve išlo kako treba u njegovoj karijeri, bio je vrlo talentovan - kaže popularni "Čoče".

Zadovoljan je Simović učinkom njegovog bivšeg saigrača na klupi "orlova".

- Sve je odlično, samo jedno mu zameram. Što se ugojio toliko (smeh)? Ne priliči mu, lepuškast je čovek, a i mi smo sportisti ljudi. Dopada mi se taj napadački fudbal, samo mi je mučno bilo da gledam utakmicu sa Luksemburgom, hteo sam da "crknem" - priča nam rođeni Mojkovčanin i dodaje:

- Podigao je reprezentaciju, pravi je izbor. Igramo odlično, nadam se da će biti selektor kakav je igrač bio, a svi znamo da je bio majstor.

A da li nekadašnji čuvar mreže kruševačkog Napretka, splitskog Hajduka i Galatasaraja veruje da "orlovi" mogu da ponove uspeh njegove selekcije iz 1984. i dobiju Portugalce u njihovom dvorištu?

- Uvek sam ulazio sa verom. Ko god ne razmišlja tako, neka ostane kući i kaže "izgubiću, šta ću tamo" - u dahu priča Simović i dodaje.

- Moramo maksimalno da igramo tih 90 minuta, svi imaju snage za to. Pa da dođu ovde da ih nosimo na ramenima i da se to pamti.

Rajkoviću, samo bez rizika

IMA savet i za Predraga Rajkovića, koji će najverovatnije čuvati mrežu "orlova" u Lisabonu.

- Rajković je mlad. Često savetujem ove mlade golmane i kažem im: "Lopta je ženskog roda". Nju nikada ne smeš da povrediš, moraš da je ljubiš i miluješ, jer kada lopta i fudbal vrate, onda neće da valja. Najvažnije je ne ulaziti u rizik, odmah je odigraj ako možeš do prvog slobodnog igrača ili je šutni brate u aut, neće da bude problem - savetuje Simović.

Pogledajte više