PO RECEPTU PIKSIJA IZ 1984. GODINE: Selektor "orlova" jedini srušio Portugalce na Pirinejima

N. Iljukić 14. 10. 2021. u 08:00

KADA su u martu ove godine počele kvalifikacije za SP u Kataru pobedom Srbije nad Republikom Irskom (3:2), malo ko je i među najvećim optimistima mogao da pomisli da će sedam meseci kasnije Srbija biti tu gde jeste.

Foto: M.Vukadinović

Trenutno na prvom mestu, sa utakmicom više od Portugalije, sa scenarijom koji kaže: meč u Lisabonu 14. novembra će da odlučuje o direktnom putniku u Katar.

Pre dve noći je Srbija uradila jednu od najtežih stvari u sportu: pobedila je na utakmici koja je u glavama navijača i u kalkulatorima prognozera bila dobijena mnogo pre nego što je i počela. Srbija je pobedila 3:1, a junak trijumfa Dušan Vlahović odigrao je ubedljivo najbolji meč od trenutka kada je zadužio opremu kod ekonoma A selekcije svoje zemlje.

- Sve što je Vlahović uradio na utakmici sa Azerbejdžanom je nagrada za njegov rad. Ostvarili smo plan u oktobru, osvojili svih šest bodova i sada imamo tačno mesec dana da se spremimo za duel protiv Portugalije - istakao je selektor Dragan Stojković.

Isti taj Piksi zna što i svaki navijač Srbije: samo pobeda u Lisabonu vodi njegove "orlove" pravo u Katar 2022. Naravno, ukoliko 11. novembra Kristijano Ronaldo i društvo osvoje tri boda ili remiziraju protiv Irske u Dablinu (ako izgube, nama je dovoljan remi). Međutim, međusobni skor svih naših selekcija sa Portugalcima je negativan, ali otkriva i jedan izuzetno zanimljiv podatak iz tih 12 mečeva. Samo dva puta su slavili "plavi", četiri puta je bilo nerešeno, a Portugalci su slavili šest puta. Piksijevoj Srbiji će verovatno biti potrebna pobeda u Lisabonu, a istorija podseća da je Jugoslavija, i to neka drugačija Piksijeva Jugoslavija, ostvarila jednu jedinu pobedu u gostima protiv Portugalije. Bilo je to 2. juna 1984. (3:2) pod palicom Todora Veselinovića. Stojković je tada dao pobedonosni gol sa bele tačke u 83. minutu, pošto su Portugalci dva puta vodili. Bio je to Stojkoviću debitantski pogodak za nacionalni tim u njegovom drugom nastupu.

A ZAŠTO DA IH NE POBEDIMO?

NEOBIČNO veliku dozu optimizma, čak i za srpske uslove, uneo je Stojković među "orlove" i domaću javnost onog dana kada je postao selektor. Pa i kada je 27. marta, posle remija u Beogradu sa Portugalcima (2:2), rekao da je trebalo da ih pobedimo, bez obzira na to što su gosti teško oštećeni.

- Ispašće da nam treba pobeda u Lisabonu za direktan plasman na Mundijal. Pitam sve oko sebe isto što sam ih pitao i pre nekoliko meseci: a zašto ne bismo pobedili? Gde su to oni kvalitetniji od nas - pita Stojković.

Bilo bi dobro da se Piksiju vrate sve najlepše slike u novembru ove godine, na jun pre 37 leta... Ali, za to će biti potrebno da se složi nekoliko dobrih stvari. Prvo, da sve reprezentativce zaobiđu povrede, korona i ostali maleri. Zatim da se analizom pronađu slabe tačke Portugalaca. I naravno, da se uzdamo da će baš ta nedelja, 14. novembar (20.45), biti loš dan za Fernanda Santoša i njegov tim.

Foto arhiva VN

 

Srbija je do sada igrala dobro. Od sedam mečeva je samo jednom delovala bledunjavo, i to pre nekoliko dana u Luksemburgu, iz kojeg je ipak donela bodove (0:1). Sa ukupno 17 bodova "orlovi" se šepure na vrhu tabele. Valjalo bi da tu i ostanu. Bez obzira na to što u jednom delu fudbalske javnosti imaju ozbiljne mrzitelje i "sapletače", kojima ni punih sedam dana upornog "miniranja sistema" nije donelo baš ništa!

Pogledajte više