VERMEZ "PADA" POSLE GENTA: Aleksandar Stanojević izjednačio rezultat Tumbakovića, još dva meča do apsolutnog rekorda

M. BLAŽIĆ

30. 09. 2021. u 21:43

DVA mandata, četiri evropska ciklusa i rekord je na pragu.

FOTO: M. Vukadinović

Šef struke crno-belih Aleksandar Stanojević je na utakmici drugog kola grupe B Lige konferencija protiv estonske Flore vodio Partizan na 28. utakmici pod okriljem evropske kuće fudbala i na taj način se izjednačio sa Ljubišom Tumbakovićem na večnoj listi stratega kluba iz Humske kada su u pitanju internacionalni mečevi. 

Iznad njega je sada samo Vladimir Vermezović sa sakupljenih 30 utakmica, pa je jasno da će posle dva meča sa belgijskim Gentom i gostovanja u Talinu Stanojević ostati usamljen na čelu liste.

Na prethodnih 27 susreta u Evropi Partizan je pod komandom Aleksandra Stanojevića ostvario 11 pobeda, šest remija i deset poraza. Međunarodna misija aktuelnog šefa struke počela je u leto 2010, kada su Saša Ilić i društvo u kvalifikacijama ostvarili četiri pobede u dvomečima sa Pjunikom i Helsinkijem, da bi posle dva identična remija sa Anderlehtom, penal-lutrija u Briselu stala na crno. To je klubu iz Humske drugi plasman u elitno evropsko takmičenje.

Za razliku od debitantskog, drugo učešće u Ligi šampiona nije donelo ništa dobro Stanojeviću i njegovim izabranicima, pa se posle šest susreta sa Bragom, Šahtjorom i Arsenalom, bodovni saldo nije pomerio sa nule. Ukupni utisak ipak nije pokvaren, pa je mladi stručnjak svoju prvu evropsku sezonu okončao sa 12 upisanih utakmica, od čega je Partizan slavio na četiri, dve su završene nerešenim ishodom uz šest poraza.

Nastavak evropskog puta stigao je već narednog leta, ali definitivno predstavlja nešto čega navijači, a i sam Stanojević, ne žele da se sete. Krenulo je kvalifikacijama Lige šampiona i duplom pobedom nad Škendijom, da bi "preusmeravanje" u kvalifikacije Lige Evrope usledilo posle poraza (1:2) i remija (1:1) u duelima sa belgijskim Genkom. A na poslednjem stepeniku ka grupnoj fazi usledila je "crna mrlja" koja i dan-danas prati Stanojevića kada god neko želi da ospori njegov učinak. Irski Šamrok je posle 1:1 na svom terenu u produžecima beogradskog revanša izborio senzacionalnu pobedu i prolaz u grupnu fazu.

Po povratku u klub u kojem se afirmisao i igrački i trenerski, Stanojević je prošle jeseni započeo drugi mandat utakmicom kvalifikacija Lige Evrope protiv moldavskog Sfintula. Skromni domaćin je savladan tek u produžecima golom Natha iz penala, a na isti način posle dodatnih pola sata crno-beli su eliminisani u narednom kolu na gostovanju Šarlroa.

Učinak od 11 pobeda u Evropi Stanojevićev Partizan je kompletirao ovog leta sa dva trijumfa protiv Dunajske Strede, jednim nad Santa Klarom i osvojena tri boda na Kipru protiv Anortozisa na startu grupne faze Lige konferencija. Jednu pobedu više na međunarodnoj sceni ima Ljubiša Tumbaković (12), dok je Vladimir Vermezović posle Kipra ostao iza Stanojevića sa deset ostvarenih pobeda. 

PROCENTI UZ MILINKOVIĆA

PROCENTUALNO gledano, najviše uspeha na trenerskoj klupi Partizana u samostalnoj Srbiji na evropskoj sceni imao je Zoran Milinković. On je vodio crno-bele na osam utakmica u sezoni 2015/2016. i upisao šest pobeda uz po jedan remi i poraz. Iza njega je Savo Milošević. Partizan je pod njegovom stručnom palicom od 13 utakmica dobio sedam, uz po tri remija i poraza.

Pogledajte više