STADION "FIŠT" U SOČIJU OSTAVLJA BEZ DAHA: pogled sa juga na planine, sa severa se vidi more

Milan BLAŽIĆ

12. 08. 2021. u 18:58

IMA Soči mnogo toga da ponudi i onima koji vole leto i koji vole zimu, a svojevrsni simbol dodira leta i zime na jednom mestu predstavlja stadion "Fišt" u predgrađu ovog ruskog grada, Adleru.

FOTO: Mirko Panajotović

 Gostovanje Partizana u omiljenoj turističkoj destinaciji većine Rusa, pa čak i prvog čoveka ove ogromne zemlje Vladimira Putina, predstavljalo je priliku da se uverimo zašto se stadion "Fišt" smatra pravim arhitektonskim čudom.

Samo nekoliko kilometara od aerodroma u Sočiju smešten je supermoderni sportski kompleks u kojem pored dve ledene hale za hokej (stara i nova) dominira fudbalski dom Sočija, kluba koji je nedavno proslavio tek treći rođendan. Istorijat "Fišta" je kratak, stadion postoji tek osam godina, a već je renoviran tokom 2016. kako bi bio maksimalno prilagođen za potrebe Svetskog prvenstva u fudbalu 2018.

Ova sportska lepotica je sagrađena 2013. za potrebe Zimskih olimpijskih igara koje su u ovom gradu održane 2014. U izgradnju objekta je uloženo 779 miliona dolara i na njemu su otvorene i zatvorene pomenute igre pre sedam godina. Iako je već tada bilo jasno da se Soči ponosi objektom kojim malo ko može u Evropi i svetu vrlo brzo su usledile korekcije, pre svega uklanjanje pokretnog krova i promena kapaciteta ovog zdanja koje je od 2018. "zakucano" na 47.659 sedećih mesta.

Ono što je verovatno jedinstveno u svetu i po čemu se stadion "Fišt" razlikuje od svih ostalih je pogled sa dve otvorene tribine ovog objekta. Pogled sa južne tribine se pruža ka planinskim vrhovima, od kojih je jedan onaj po kojem je dobio ime, dok sa vrha severnog dela stadiona "puca" fantastičan pogled na Crno more.

Kada padne mrak "Fišt" deluje još impresivnije, pošto se lako opaža sa mnogo kilometara udaljenosti zbog zelene, narandžaste i plave boje koje mu ne dozvoljavaju da "spava".

Šta će nam menjačnica?

KOMPLEKS oko stadiona "Fišt", pa i kompletan Adler, deo Sočija u kojem je smešten, zanimljiv je i po tome što u njemu ne postoji nijedna menjačnica novca!

To je posebno interesantno imajući u vidu da su ovde održane Zimske olimpijske igre i Svetsko prvenstvo u fudbalu. Na pitanje u hotelu gde može da se promeni novac odgovor je bio: U centru Sočija, oko 20 kilometara dalje. Objašnjenje je bilo još bolje: ovde su samo domaći turisti, niko ne menja novac!

Interesantno je to što 2014. kada je stadion otvoren za potrebe Zimskih olimpijskih igara Soči nije imao fudbalski klub u saveznom rangu koji bi održavao ovo zdanje u svakodnevnom životu. Gašenjem Žemčužine Soči 2013. je napravilo "vakuum" sve do 2018. kada je u godini održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu Dinamo iz Sankt Peterburga odlučio da se preseli blizu gruzijske granice i preimenuje se u Soči. Već prve godine bitisanja novog gradskog sportskog ljubimca izboren je plasman u elitni rang ruskog fudbala, a u maju ove godine je ostvaren nestvaran uspeh osvajanjem petog mesta. Iza Sočija su ostala čak i dva moskovska velikana - CSKA i Dinamo.

Olimpijski kompleks, ledene dvorane, staza za Formulu 1, sve je to stalo u samo nekoliko kilometara, ali sve je to bilo i ostalo u senci velelepnog arhitektonskog čuda i fudbalskog ponosa Sočija.

Pogledajte više