KO UMESTO KANGE U TIRASPOLJU? Od Krstičića do Ivanića

Đ. SAMOILOVIĆ

09. 08. 2021. u 09:00

MORAĆE Zvezda sutra kako zna i ume da dođe do pozitivnog rezultata protiv Šerifa u Tiraspolju (19.00) bez nestašnog Gelora Kange.

FOTO: M. Vukadinović

U prvoj rundi dvomeča na "Marakani", Gabonac je crvenim kartonom sebe isključio iz daljeg toka meča, baš u trenutku kada je delovalo da bi crveno-beli mogli do preokreta, ali i Dejanu Stankoviću zadao dilemu pred revanš - ko umesto Kange?

Pogledom na roster, jasno je da šef struke srpskog prvaka ima nekoliko opcija da odmeni glavnog kreativca Zvezde, mada je jasno da će neigranje temperamentnog Afrikanca biti veliki hendikep. Kanga je protiv Kairata i Šerifa u prvom meču bio začetnik mnogih akcija, non-stop je tražio loptu od saigrača i slao je završnu trećinu sa laserskom preciznošću.

Međutim, koga nema, bez njega se ne može, nego mora. Vokacijski, najlogičniji izbor za popunu veznog reda pored standardnog Sekua Sanoge, bi bili Nenad Krstičić ili Veljko Nikolić. S tim da bi sa Krstičićem Zvezda malo izgubila na kreativnosti, doskorašnji fudbaler AEK-a nije isti tip igrača kao Kanga i još nije dostigao nivo forme koji je imao u prvom mandatu sa crveno-belima. Što se tiče mladog Nikolića, on je na startu nove sezone potpuno zapao u drugi plan, u nogama ima sat vremena igre protiv Napretka, mučila ga je i povreda desnog stopala i sudeći po dosadašnjim potezima, malo je verovatno da će zaigrati sutra u Tiraspolju.

Kao jedno od mogućih rešenja, nameće se i povlačenje Mirka Ivanića na tu poziciju u srcu "manevra". Nije to nepoznato vezisti plemenitog kova iz Bačkog Jarka, u eri Vladana Milojevića neretko je igrao u nešto povučenijoj ulozi koja mu nije najbolje legla. Ivanić je u Zvezdi pokazao da se najbolje snalazi u levom polu-prostoru napadačke trećine, Deki mu je tu pronašao žicu i sa Kataijem i Rodićem je kraj leve aut-linije u prošloj sezoni pravio dar-mar, ko god da je gledao utakmice sa Liberecom i Milanom mogao je jasno da se uveri u tu tvrdnju.

DIONI BRINE, ALI ĆE IGRATI

STRELAC dva pogotka u dosadašnjem toku kvalifikacija i prvi špic Crvene zvezde Luis Dioni, požalio se pre meča sa Napretkom na bol u zadnjoj loži i zabrinuo stručni štab. Međutim, daljim pregledima je utvrđeno da je Francuz zbog napora imao težu upalu i trebalo bi da bude prva opcija za predvodnika navale srpskog šampiona u Tiraspolju.

U svakom slučaju, neigranje Kange jeste ogroman problem kada se uzme njegov uticaj na igru Zvezde, međutim i ranije se Stanković suočavao sa sličnim izazovima, pa je po pravilu vadio keca iz rukava koji bi uglavnom donosio radost. Ovog puta, premija za novi magični trik je plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona i dvomeč sa Legijom ili Dinamom za ulazak u elitu.

Pogledajte više