OVU LIGU UEFA NEĆE MOĆI DA BLOKIRA: Junajted deo evropske osmorke, ambiciozno takmičenje kreće od jeseni

Novosti online 07. 06. 2021. u 19:19

NAJBOGATIJI klubovi Evrope nisu uspeli u ideji da osnuju evropsku Superligu, a čini se da bi u toj nameri mogli da uspeju oni najsiromašniji timovi!

EPA/EFE

Radi se o Feniks kupu, novom takmičenju koje će premijeru doživeti u septembru. Najzvučnije ime je FK Junajted, tim iz Mančestera koji su osnovali navijači "Crvenih đavola" 2005. godine kao protest protiv porodice Glejzer, a inicijator je klub iz Milana Brera Kalčo. . 

Učesnici prvog izdanja Feniks kupa "biraju se po socijalnim, istorijskim i kulturnim doprinosima u zajednici", a na spisku učesnika pored Brere i Junajteda su još i Lodiđani 1972 (Italija), DWS (Holandija), HFC Falke (Nemačka), AKS Zli (Poljska), Prag Reptors (Češka) i Kuenka Mestaljistes 1925 (Španija).

- Osam klubova poznatih širom sveta po posebnim vidovima društvenog uticaja, bilo da su osnovani od strane navijača ili da su deo velikih kulturnih projekata, drugim rečima "kultni" evropski amateri, odlučili su da pokrenu Feniks kup. To nije obično sportsko takmičenje, to je iskustvo povezivanja klubova u neraskidivu zajednicu koja prevazilazi granice modernog sporta.

Tako će od jeseni zaživeti još jedno zanimljivo takmičenje u kojem definitivno neće biti važna čekovna knjižica, već samo pivo i fudbal. Za prave ljubitelje ove igre...

Pogledajte više