DEBITUJU VAR I STEFANI: Mnogo zanimljivih novosti na predstojećem EURU

Đ. S.

07. 06. 2021. u 18:44

VAR tehnologija, južnoamerički i ženski sudije, pet izmena, spiskovi sa 26 igrača, korona-protokoli... Da ste nekome izgovorili ovih pet stvari na Evropskom prvenstvu 2016. u Francuskoj, verovatno bi vas za većinu pogledao zbunjeno i pitao o čemu se radi?

EPA/EFE

Ali evolucija fudbala i virusna pandemija doprinele su tome da ovi noviteti budu sastavni deo predstojećeg šampionata Starog kontinenta (od 11. juna do 11. jula).

Od Sevilje do Bakua, koji je bliži Bagdadu i Teheranu nego ostalim gradovima domaćinima, kojih inače ima 11, 24 tima će se boriti za mesto u finalu 11. jula koje će biti održano na "Vembliju".

Najznačajnija promena je, svakako, uvođenje video-tehnologije koja je predstavljena u Rusiji na SP 2018.

Dakle, ljubitelji fudbala moraju da se naoružaju strpljenjem, da ne slave golove preuranjeno, jer možda je baš tom pogotku prethodio ofsajd, vidljiv samo pod objektivom mikroskopa. Ali, regularnost je na prvom mestu, kažu UEFA i FIFA, i to bi trebalo poštovati.

Takođe, selektorima će biti omogućeno da, umesto tri igrača, osveže timove petoricom novih, ili šestoricom ukoliko se ode u produžetak. A nije da neće imati izbora, pošto im je sada dopušteno da na prvenstvo povedu 26, umesto 23 igrača, kako je i ranije bilo.
Još jedna novotarija biće i učešće jednog južnoameričkog sudije u sklopu UEFA programa razmene, Argentinca Fernanda Rapolinija.

Takođe, kraj aut-linije sa zastavicom u rukama naći će se i simpatična Francuskinja Stefani Frapar, koja se već oprobala i u muškoj Ligi šampiona i postaće prva dama deli pravdu na prvenstvu jačeg pola.

Zaraza koronom neće biti katastrofa epskih razmera, pošto će ekipe sa najmanje 13 zdravih igrača moći da igraju, a UEFA ima pravo da pomenuti susret pomeri za 48 sati. Međutim, ako odlaganje ne bude bilo moguće, reprezentacija koja bude odgovorna za otkazivanje izgubiće taj meč službenim rezultatom 3:0.

"FURIJA" U IZOLACIJI

PRVENSTVO nije počelo, a Španija je već u problemu, pošto je čitav tim u izolaciji zbog pozitivnog testa Serhija Busketsa na koronu. Svi ostali članovi "furije" su dobili negativne nalaze, ali iz predostrožnosti treniraju individualno, dok im protokoli ne kažu drugačije.

Pogledajte više