UKRAJINA STAVILA KRIM NA FUDBALSKU OPREMU - REAGOVALI RUSI: Stvaraju iluziju, to služi da razveseli igrače

Tanjug 06. 06. 2021. u 20:12

PRIKAZIVANjE Krima kao dela Ukrajine na novoj uniformi ukrajinske fudbalske reprezentacije je 'mučna umetnička sloboda', izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Foto: EPA

- Fudbalska reprezentacija Ukrajine povezala je Ukrajinu sa ruskim Krimom. Objašnjenje je podjednako metafizičko kao i sama mučna umetnička sloboda - da razveseli igrače", napisala je ona na svom kanalu Telegram. 

- Šteta što samo na ovo mogu da polažu nadu. Tehnika nije nova. Zove se tromp-l`il ili umetnička tehnika koja se koristi za stvaranje iluzije nemogućeg ili, naprotiv, predstavljanje nečega što nije postojeće kao da se može dodirnuti - istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, stavljanje pozdrava ukrajinskih nacionalista na sportsku uniformu "Slava Ukrajini! Slava herojima!" je još jedan pokušaj zvanične propagande Kijeva da ojača slogan koji mnogi u Ukrajini i izvan nje povezuju sa Ukrajinskom pobunjeničkom vojskom (UPA, zabranjenom u Rusiji), Stepanom Banderom i njihovim zločinima tokom Drugog svetskog rata.

Pogledajte više