MARADONA NA GRUDIMA: Argentina odala počast Bogu fudbala

Đ. S.

04. 06. 2021. u 21:01

ZVUČI neverovatno, ali fudbalska reprezentacija Argentine je u noći između četvrtka i petka odigrala prvi meč od smrti Dijega Armanda Maradone (poslednji 18. novembra 2020 sa Peruom).

FOTO: AP

Zato je bilo i logično što je susret sa Čileom (1:1) u nastavku kvalifikacja za SP 2022. u Kataru, bio najviše posvećen odavanju počasti Bogu fudbala, koji je svet napustio 25. novembra prošle godine posle zastoja srca.

NAVIJAČI UKLIZALI NEJMARU

STRASTVENI brazilski navijači umalo da slome nogu zvezdi njihove fudbalske reprezentacije Nejmaru. Dvojica mladića su u želji da uzmu autogram od napadača PSŽ u punom trku potrčala ka njemu, pritom se nespretno spotakla i poput štopera na zelenom pravougaoniku, nošena inercijom uklizala u noge Nejmara, pa je i obezbeđenje moralo da reaguje. Na svu sreću, najskuplji fudbaler svih vremena je prošao bez povrede, iako situacija uopšte nije bila bezazlena.

"Gaučosi" su na utakmicu izašli u specijalnim dresovima sa brojem deset, na kojima je u sredini grudi stajala slika njihovog čuvenog sunarodnika sa natpisom 1960 do položene osmice (znak za beskonačnost).

FOTO: AP

Takođe, pre starta susreta je otkrivena Maradonina statua ispred stadiona u La Plati, koji je dosadašnji naziv Madre di Sijudades zamenio imenom Jedinstvenim u znak neponovljivog Dijega.

- Ovo je posebna utakmica, prva na kojoj neće biti Dijega. Znamo koliko je njemu značila reprezentacija. Ali, čak i ako neće biti na stadionu, uvek će biti sa nama - rekao je Leo Mesi pre duela sa Čileancima, prilikom otkrivanja statue Maradone.

LEGENDA Statua u La Plati/FOTO: AP

Međutim, Argentinci nisu pobedom uveličali odavanje počasti Maradoni, pošto su u okršaju sa Čileom uzeli samo bod. Mesi je svoje saigrače doveo u vođstvo u 23. minutu, da bi konačan rezultat nešto kasnije postavio Aleksis Sančez.

PROTEST

POJEDINI reprezentativci Brazila ne žele da igraju na predstojećem turniru Kopa Amerika (od 13. juna) zbog straha od virusa korona. Kapiten selekcije Kazemiro u znak protesta nije prisustvovao pres-konferenciji pred meč sa Ekvadorom u kvalifikacijama za SP.

Zanimljivo, Argentina je bila jedina reprezentacija na južnoameričkom kontinentu kojoj Sančez nije dao gol, ali je sinoć štiklirao i tu "recku".

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pogledajte više