PAKAO TEK U PLEJ-OFU: Partizan na putu do Lige konferencija čekaju tri kruga kvalifikacija

M. BLAŽIĆ

31. 05. 2021. u 21:22

PARTIZAN je i četvrtu godinu uzastopno ostao bez šampionske titule, a za razliku od prethodnih sezona izostanak najznačajnijeg domaćeg trofeja sada znači drugačiji evropski put od uobičajenog.

FOTO: Nebojša Paraušić

 Uvođenje Lige konferencija samo je neznatno promenilo crno-belu priču na međunarodnoj sceni, pošto je po imenima učesnika i broju kvalitetnih klubova sa svih strana Starog kontinenta jasno da se ne radi o slabijem takmičenju od Lige Evrope. O tome uostalom svedoči i teza iz Niona kojom se novoustanovljeno takmičenje tretira kao druga "šina" sličnog fudbalskog koloseka, na kojem je Partizan često bitisao u poslednjih desetak godina.

Kada se ima u vidu da će deo Lige konferencija biti Roma, Totenhem, Ren, Bazel, Kopenhagen, Fejenord, Anderleht, Plzenj, jasno je da bilo kakvo potcenjivanje novog takmičenja nema nikakvu realnu potporu i smisao. Ono što je za crno-bele najvažnije pred žreb i početak takmičenja je činjenica da će u svakom od tri kola kvalifikacija koje ih čekaju biti nosioci i to nikako ne može da se promeni. Stanojevićev tim će se u takmičenje uključiti od drugog kola kvalifikacija 22. jula, a žreb za ovu rundu je zakazan 16. juna. Od tog momenta pa sve do završetka gustog sita kvalifikacija utakmice će se igrati na svakih sedam dana.

Pri pogledu na potencijalne rivale iz nepovlašćenog dela žreba drugog kola kvalifikacija, jasno je da će klub iz Humske biti favorit koga god da mu žreb dodeli. U društvu Serveta, Arisa, Kupsa, Dinamo Bresta, Dunajske Strede, Valerenge, Đurgardena, Elfsborga i ostalih, svakako ima manje poželjnih rivala, ali ne i onih koji bi mogli da predstavljaju bauk. Na tom prvom filteru Partizan "merka" 45 klubova iz "donjeg doma", ali je uobičajena praksa, što će se izvesno desiti ovog leta, da UEFA na dan žreba napravi podgrupe i smanji broj mogućih rivala na najviše pet.

Ime rivala na narednom stepeniku puta ka Ligi konferencija Partizan će saznati pre odigravanja drugog kola kvalifikacija (19.jul), a na spisku je 27 klubova. Opasniji od ostalih su Vitese, Rubin, Soči, Trnava, Trabzon, Sivas i Slovačko, međutim, teško da bi bilo ko od pomenutih mogao da se vodi kao favorit protiv srpskog predstavnika.

Pakao bi mogao da usledi na poslednjem filteru, u plej-ofu, gde se broj mogućih protivnika svodi na 17. Kada je Viljareal osvojio Ligu Evrope postalo je jasno da crno-beli ne mogu na Romu, Totenhem i ostala najznačajnija imena novog takmičenja, ali i klubovi koji su "dole" definitivno nisu za potcenjivanje.

VOJVODINI I ČUKARIČKOM TEŽE

PREOSTALA dva srpska predstavnika u kvalifikacijama Lige konferencija će imati težak zadatak s obzirom na to da će status nosioca uživati samo u drugom kolu kvalifikacija, kada i Vojvodina i Čukarički počinju svoje evropske misije.

Već u trećem i jedni i drugi će biti nepovlašćeni, a u plej-ofu bi naspram sebe mogli da imaju neku od fudbalskih "aždaja" (Totenhem, Romu...)

U slučaju prolaska prve dve faze, Partizan će 19. i 26. avgusta igrati protiv jednog od ovih rivala: Hapoel BŠ (Izrael), BATE Borisov (Belorusija), Molde (Norveška), Galatasaraj (Turska), Rapid (Austrija), Union Berlin (Nemačka), Rozenborg (Norveška), Maribor (Slovenija), Midtjiland (Danska), Rijeka (Hrvatska), Apolon (Kipar), Fehervar (Mađarska), Volfsberger (Austrija), Dandalk (R.Irska), Fereira (Portugalija), Santa Klara (Portugalija) i Suduva (Litvanija).

Prema trenutnoj projekciji, Partizan je prvi u trećem šeširu za grupnu fazu i u slučaju da dobro odradi svoj deo posla biće dovoljan jedan kiks ekipa ispred njega da bi se smestio u drugi.

GRUPA VREDI 3,8 MILIONA EVRA

FINANSIJSKI deo novog takmičenja ne razlikuje se značajnije u odnosu na Ligu Evrope. Partizan bi plasmanom u grupnu fazu inkasirao ukupno 3.840.000 evra (2.940.000 samo za ulazak, 350.000 drugo kolo, 550.000 treće), dok će se istovremeno plasman u grupe Lige Evrope vrednovati 3.630.000 plus premije za kvalifikacije koje još nisu određene.
Pobeda u grupnoj fazi vredi 500.000 evra, dok se za bod dobija 166.000.

Pogledajte više