PORTO DOMAĆIN FINALA LIGE ŠAMPIONA IZMEĐU BOGATIH "PLAVACA" I "GRAĐANA": Sitijev prvenac ili Čelsi posle devet godina

G. KELIĆ

29. 05. 2021. u 10:00

PEHAR Lige šampiona se ove sezone vraća kući, u kolevku fudbala, pošto se u finalu najkvalitetnijeg evropskog takmičenja u subotu (21.00) sastaju dva engleska tima – Mančester siti i Čelsi.

FOTO: AP

Mesto sučeljavanja je stadion "Dragao" u Portu, koji je naprasno uskočio u tu ulogu umesto Istanbula, koji se i dalje ozbiljno muči sa korona virusom. Lepu okolnost predstavlja činjenica da će po 6.000 navijača jedne i druge ekipe biti u mogućnosti da prisustvuje jednom od najvećih događaja u svetu najvažnije sporedne stvari na svetu i tako ulepša spektakl koji nas nesumnjivo čeka.

Treba reći da Gvardiola ima dva od dva u mečevima za “ušati” pehar o Londonski tim oba puta išao do penala

TUHEL POVRATNIK

Pogledom na ovogodišnje učesnike finalne utakmice slobodno se može reći da u njoj imamo jednog očekivanog i jednog neočekivanog aktera. Čelsi je definitivno ekipa kojoj su se davale minimalne šanse da dođe do poslednjeg stepenika i svako ko je na početku sezone uplatio na takvu pretpostavku, sada ga sigurno ozbiljno žulja džep. Elem, „plavci“ su stigli do svog trećeg finala u istoriji i boriće se za drugu titulu (prvu osvojili 2011/2012). Ono što je posebno zanimljivo jeste da se u oba dosadašnja, pitanje pobednika odlučivalo nakon penala.

Takođe, ključnu ulogu u ovom rezultatu ima trener londonskog tima, Tomas Tuhel, koji je došao na kormilo tima usred sezone, zamenivši nakon slabih rezultata Frenka Lamparda. Uspeo je da ekipi promeni lični opis i filozofiju igre, fokusiravši se na stamenu defanzivu. Nemac je do perfekcije utegao svoje igrače, trgnuvši iz letargije sunarodnike Kaija Haverca i Tima Vernera. Za njega će ovo biti drugi put uzastopno kako dovodi svoj tim do finala, nakon što je lani sa PSŽ stigao na korak do trofeja, ali mu se na tom putu isprečio minhenski Bajern (0:1). Posebnu satisfakciju i podatak na koji može da se pozove pred početak obračuna jeste da je iz oba ovosezonska duela sa mančesterskim klubom izlazio kao pobednik, prvo u polufinalu FA kupa (1:0), a onda i u prvenstvu (2:1).

UBITAČNA OFANZIVA

Kada govorimo o Sitijevim adutima, svakako moramo da pomenemo njegov „mastermajnd“, Pepa Gvardiolu, koji u svojoj trenerskoj kolekciji ima dva „ušata“ pehara i besprekoran učinak u finalima. Da li će upisati het-trik i doneti „građanima“ dugo čekanu titulu, zavisiće od mnogo faktora, ali barem što se tiče pripreme utakmice, studiozni Katalonac tu neće omanuti. Iako ofanzivni deo ekipe koji čine De Brujne, Sterling, Aguero, Silva, Gundogan i Marez (postigli 25 golova) predstavlja njihov „trejdmark“, ni defanzivna linija nije za bacanje, što potvrđuju samo četiri primljena gola u takmičenju (isto kao i Čelsi).

Suludo je, a verovatno i malo neukusno davati konačnu prognozu susreta. Na travi stadiona “Dragao” će se naći ono najbolje što evropski fudbal ima da ponudi ove godine i zato najveću uslugu koju možete da učinite sebi, a i njima koji igraju za vas i zbog vas, jeste da se zavalite u svoju najudobniju fotelju, otvorite svoj najdraži (bez)alkoholni napitak i uživate u čarolijama fudbalskih majstora.

ZANIMLjIVOST

Ovo će za dva tima biti prvi međusobni duel koji će odigrati u okviru UEFA takmičenja.

KVOTE ZA PEHAR

M. Siti 1.85

Čelsi 4.50

ENGLESKA FINALA

Treći put u istoriji Lige šampiona u finalu će se naći dva predstavnika iz Engleske

2007/2008. M. Junajted – Čelsi 1:1 (6:5 pen.)

2018/2019. Liverpul – Totenhem 2:0

2020/2021. M. Siti – Čelsi

EVROPSKI TROFEJI

Čelsi – 6

Liga šampiona: 2011/2012

Liga Evrope: 2012/2013, 2018/2019

Kup pobednika kupova: 1970/1971, 1997/1998

Superkup Evrope: 1998

M. Siti – 1

Kup pobednika kupova: 1969/1970

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pogledajte više