DA OPET ZASVIRAJU TRUBA I VIOLINA: Organizatori sabora u Guči, Pranjanima i Ivanjici nadaju se publici

V. ILIĆ

09. 05. 2021. u 10:24

ORGANIZATORI najvećih manifestacija u Srbiji, poput sabora trubača i violinista, kao i čuvene ivanjičke "Nušićijade", nadaju se da će ovoga leta ponovo moći da ugoste na stotine hiljada gostiju.

Foto Tanjug

Virus korona, da podsetimo, prošle godine odložio je sve narodne svetkovine, što je bio veliki gubitak, pre svega finansijski, za lokalne samouprave - Lučane, Gornji Milanovac i Ivanjicu, a ove godine čelnici ovih opština čekaju dobre vesti, jer, kako kažu, epidemijska situacija, srećom, sve je povoljnija.

U prestonici trube - Guči uskoro se očekuje sastanak organizacionog odbora Sabora trubača na kom bi trebalo da se ustanove svi detalji vezani za održavanje najveće trubačke fešte na svetu.

- Sabor trubača u Guči je tradicija, koja je u svojoj dugoj istoriji prekinuta samo jednom, i to zbog virusa korona - rekao nam je Milivoje Dolović, predsednik Opštine Lučani. - To nije manifestacija koju posećuje dve, tri hiljade ljudi, već na desetine hiljada posetilaca. U tehničkom smislu, spremni smo za održavanje Sabora, ali uz zadršku da, ipak, sve zavisi od epidemiološke situacije. S obzirom na to da se imunizacija kako u celoj državi, pa tako i u našoj opštini odvija po planu, nadamo se da ćemo do avgusta steći kolektivni imunitet i da će Sabor moći da se održi. Bilo kako bilo, mi ove godine moramo održati i obeležiti Sabor u nekom formatu, a sve zavisi od mera koje u tom trenutku budu bile na snazi.

U Gornjem Milanovcu takođe očekuju da će ovog avgusta na padinama Suvobora, u varošici Pranjani biti održan Sabor violinista, koji je ujedno i najmasovnija manifestacija u ovoj opštini.

- Nadamo se i verujemo da će naša država do početka leta vakcinacijom poraziti najveću pošast 21. veka, i da će se naši saboraši konačno ponovo okupiti u Pranjanima, da slavimo pobedu života nad smrti, ali i u čast kraljice svih instrumenata, violine - kazao je prvi čovek opštine Gornji Milanovac i Saborskog odbora Dejan Kovačević.

I u Ivanjici, opštini domaćinu "Nušićijade", koja se svake godine održava krajem avgusta, spremaju se za manifestaciju, kao da će ona sigurno biti održana.

- Spremamo se, kao da je situacija redovna, no, na kraju će sve zavisiti od Vladinih mera. Ukoliko ljudi od struke kažu da je bezbedno da "Nušićijada" bude održana, to će se sigurno i dogoditi. Oko termina ćemo se tek dogovarati, ali ova smotra je obično održavana krajem avgusta - kazao nam je predsednik Opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Trubački orkestri širom Srbije sa velikim nestrpljenjem očekuju vesti iz prestonice trube o eventualnom održavanju i formatu Sabora trubača. Vele nam trubački asovi da već godinu i više dana nisu uopšte svirali, a najteže im je palo to što nisu mogli da zasviraju u Guči.

- Guča je kolevka trube i odatle sve kreće. Od samog Sabora zavisi na kraju i koliko će koji orkestar te i naredne godine, do idućeg Sabora, biti popularan, koliko će tezgi imati i koliko će para zarađivati. Zato je za nas posebno važno održavanje Sabora i verujemo da ćemo ovog avgusta moći da uveseljavamo narod u Guči, kao i ranijih godina. Uželeli smo se svirki, a verovatno i ljubitelji trube - zaključio je Marko Trnavac, čuveni trubač iz Mršelja.

Pogledajte više