RAŠANKE SE VRATILE NA SCENU: Posle dužeg vremena snimile novu numeru - u najavi nove (VIDEO)

N. Kočović

08. 05. 2021. u 14:58

POSLE nekoliko godina pauze, pevačka grupa Rašanke iz Novog Pazara publici je predstavila novu pesmu, za koju je snimljen i spot sa kadrovima Starog Rasa i manastira Đurđevi stupovi i Sopoćani.

Foto: Promo

Novu pesmu “Hristos Voskrese”, povratak na scenu i proslavu Vaskrsa Rašanke su želele da obeleže prigodnim koncertom, ali zbog epidemijske situacije su od toga odustale, pa je vaskršnja pesma za sada promovisana samo na internetu i u medijima.

- Rašanke pred Vaskrs uvek imaju pojačanu energiju i želju za stvaralaštvom, pa su naše članice Milena i Tamara Nićiforović, Snežana Vušović, Slađana Jolović i Dušica Šmigić inspirisale Nenada Radenkovića Jera da napiše tekst, dok sam ja u dahu komponovala melodiju – priča profesorica Biljana Pavlović i dodaje da je uz podršku lokalne samouprave, privrednika i igumana Gavrila i Teoktista realizacija projekta tekla bez ikakvih teškoća.

U snimanje pesme, navodi ona, uključeni su bili i vrhunski stručnjaci, Petar Ilić na klaviru, Anja Pavlović na violini, Snežana Vušović, Boško Milovanović, kao i profesori muzike iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje “Stevan Mokranjac” – Aleksandar Šekularac, Marko Stefanović, Jovica Mutavdžić i Vukosav Pavićević. Sve instrumentale i glasove u moćan i jedinstven muzički aranžman ukomponovao je Dušan Popović u svom studiju Tilko.

Spot je snimljen na poznatim srednjovekovnim lokacijama u okolini Novog Pazara, Gradini na Starom Rasu, Sopoćanima i Đurđevim stupovima.

- Izuzetan je osećaj hodati dvorom Stefana Nemanje, koračati stazama rašanskih kraljica i kraljeva, uživati u veličanstvom pogledu koji se pruža sa ovog srednjovekovnog grada. Na takvom mestu obuzima vas neopisiva radost, patriotizam i nacionalni ponos. Osećate direktan priliv božanske energije i inspiracije, zahvalnost i čast što postojite i živite na takvom jednom istorijskom mestu – priča Pavlović.

Pevačka grupa Rašanke osnovana je pre dvadesetak godina, dobitnice su brojnih priznanja za svoj rad i nesebično zalaganje u očuvanju srpske narodne muzičke tradicije i duhovnosti. Jedan su od prepoznatljivih simbola Novog Pazara, a imaju i mlađu pevačku grupu, Rašankice, koje sa velikom ljubavlju i predanošću nastavljaju da neguju i čuvaju svoju tradiciju.

- Ne zaboravljamo ni svoje starije članove, pa ćemo, uz njihovo učešće, uskoro snimiti novi CD – poručuje profesorica Pavlović.

Pogledajte više