KO ĆE BITI KAŽNJEN ZBOG KONCERATA: Nakon halabuke u javnosti , "Kombank dvorana" otkazala sve događaje u martu

V. N. 12. 03. 2021. u 07:40

MINISTARKA kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da će se na današnjoj sednici Kriznog štaba razgovarati o tome ko će biti kažnjen zbog održavanja dva koncerta "Crvene jabuke" u beogradskoj "Kombank dvorani" i naglasila da propisane mere treba jednako da važe za sve.

Foto D. Dozet

- Na snimku se vidi da nisu svi nosili maske, da nema razmaka u publici - navela je Gojkovićeva.

- Premijerka je rekla da će biti izrečene određene kazne, videćemo kome sve. Sva okupljanja treba oštro sankcionisati jer se tako spasavaju medicinski radnici i ljudski životi.

Iako su se iz "Kombank dvorane" pozvali na ono što je dozvoljeno ustanovama kulture, odnosno na ono što se odnosi na pozorišta, to nije slučaj sa koncertima jer je za takve događaje neophodna saglasnost Kriznog štaba, koju nisu imali. Poručuju da je održavanje svih kulturno-umetničkih događaja ne podrazumeva traženje posebnih dozvola, jer su oni definisani opštom uredbom koja je na snazi. Ipak, kao posledica halabuke koja se digla posle dva koncerta "Crvene jabuke" u javnosti i na društvenim mrežama, juče je na fejsbuk-stranici "Kombank dvorane" objavljena očekivana informacija da se, usled epidemiološke situacije, odlažu stendap nastupi Neše Bridžisa i Darka Mitrovića, kao i koncerti Slobodana Trkulje i "Balkanopolisa", Dženana Lončarevića, Ivana Bosiljčića, "Kvin ril tribjuta" i koncert posvećen Vladi Divljanu. Takođe, otkazan je koncert "Ortodoks Keltsa" (17. mart), kao i nastupi Nena Belana i "Fjumensa" (21. i 22. mart).

Juče su se, na godišnjicu od uvođenja mere zabrane okupljanja, oglasili i iz inicijative za život domaće muzičke scene "Spasimo muziku", tražeći od nadležnih da uspostave jednak tretman za sve koji u Srbiji privređuju tokom pandemije korone, odnosno ili da sve uslužne delatnosti budu zatvorene, ili da svi rade uz poštovanje mera koje su jednake za sve.

- Medijski linč koji je ponovo pokrenut protiv koncerata nas je primorao da zatražimo jednak tretman za sve - navodi "Spasimo muziku" u proglasu.

- Jednak tretman znači svi su zatvoreni - koncertni prostori, kafići, restorani, tržni centri, skijališta, teretane, frizerski saloni i svi drugi uslužni objekti. Ili svi rade, uz poštovanje mera koje su jednake za sve! Takođe, svi kojima je zabranjeno pravo na rad u punim kapacitetima moraju dobiti adekvatnu finansijsku podršku države, po uzoru na druge evropske zemlje koje su uložile milijarde evra za spas lokalnih kulturnih i kreativnih scena. Krajnje je vreme da država prestane da troši novac na privredne grane koje nisu ugrožene, i tako sačuva novac u budžetu koji je potreban za spas onih najugroženijih.

Pogledajte više