71. FESTIVAL SANREMO: Počinje kermes na kojem će nastupiti i duet Ibrahimović-Mihajlović

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

02. 03. 2021. u 13:07

VEČERAS počinje 71. Festival italijanske kancone Sanremo, uz ogromne mere sigurnosti kako napolju tako i unutra, bez publike, kako bi u pet dana kermesa sa izuzetnim gostima sve proteklo u najboljem redu.

foto: Tviter

Uz pomno odabrane kancone umetničkog direktora Amadeusa biće i velikog spektakla, u četvrtak uveče, tako se najavljuje i prava poslastica Festivala, zapevaće na sceni Teatra Ariston u Sanremu duet dva prijatelja Ibrahimović-Mihajlović „Io vagabondo“ (remek delo italijanske kancone grupe „Nomadi“ iz 1972).

Umetnički direktor i voditelj Amadeus koji je prošle godine izneo zajedno sa čuvenim šoumenom Fiorelom (kada je gost bio Novak Đoković) jedan Festival za pamćenje, svestan je da su tada imali i srećnu ruku koja se zove publika, zato je ove godine uloženo mnogo više napora i mašte. Pokrenuta je ogromna mašinerija koja treba da omogući da Festival živi pet dana i biće to prava majstorija ostvariti spektakl bez publike u sali, bez mase sveta koja je pratila napolju Festival, ali uz obećane slavne goste i iznenađenja veruje se ostaće za istoriju, upamćen kao drugačiji ali i po tome „da se muzika nikada ne zaustavlja“.

Zlatan Ibrahimović bi trebalo da bude prisutan svake večeri Festivala, planiran je jedan skeč sa Fiorelom i Amadeusom, ko zna kakva su sve iznenađenja planirana ali mediji izuzetnu pažnju poklanjaju tom i scenskom susretu u Sanremu dva prijatelja, Siniše i Zlatana.

Festival će ugostiti velika imena kako muzike tako i spektakla, italijanska i ne samo, pominje se Ledi Gaga kao mogućna gošća ali je to neizvesno zbog zauzetosti na snimanju filma.

Neće izostati omaž velikanima italijanske kancone kao što je onaj posvećen imenu Lućo Dala i muzike maestra koji je doneo slavu Itailiji, omaž velikom Eniju Morikoneu sa orkestrom kojim će dirigovati njegov sin Andrea. U sredu uveče gošća će biti Laura Pauzini koja je pre dva dana osvojila „Zlatni Globus“ za najbolju originalnu kanconu, „Io si“ (Ja da), naslov izvučen iz konteksta pesme o ljubavi koju je komponovala Dajan Varen, verziju italijanskog teksta napisala takođe Pauzini, za film „La vita davati a sè“ reditelja Edoarda Ponte, sina Sofije Loren, u kojem slavna glumica igra ulogu Madame Roza. Pauzini koja je pre 28 godina osvojila prvu nagradu na tom istom Festivalu vraća se na scenu Teatra Ariston da proslavi priznanje sa italijanskim geladocima.

Koliko će nedostajati publika, koliko će maestralnost voditelja Amadeusa i šoumena Fiorela popuniti tu prazninu ostaje da se vidi u narednih pet dana. Mašinerija pokrenuta za Festival nikada ni blizu nije tako radila i nije se kreairalo sve minuciozno da bi se donela radost gledaocu pored tv ekrana, uz zasigurno pomno odabrane nove kancone ali i uz podsećanje na one koje vreme nije ni potamnelo ni izbrisalo a u izvođenju najvećih italijanskih zvezda kancone.

Pogledajte više