ČUVENI POETA PERO ZUBAC O BALAŠEVIĆU: Imao je božanski dar pretakanja emocija u srca ljudi

S.B.

21. 02. 2021. u 14:07

ODLASKOM Đorđa Balaševića, svi mi koji smo ga voleli, a ima nas po celim rubovima naše stare domovine, igubili smo neponovljivog pesnika koji je je svojim božanskim darom i umećem pretakanja emocija u srca ljudi, ostavio večiti trag u ovim prostorima. Tim rečima, Pero Zubac, naš čuveni poeta, ne krijući žal i setu, govori za „Novosti“ o preminulom novosadskom kantautoru.

Foto : Vladimir Zubac

 - On je bio srce Novog Sada. Mika Antić mu je objavio prvu knjigu pesama u kojoj sam ja pisao predgovor a Ferenc Deak, pogovor. Ta tri imena su mu pomogla da shvati da je on, pre vega, veliki pesnik. Poznavao sam i Visockog i Okudžavu, slušao ih u Moskvi, ali Đorđe Balašević je bolji i od njih.

Antić i ja smo mu bili gosti na čuvenim koncertima u "Domu sindikata" u Beogradu i u "Lisinskom" u Zagrebu, i bili svedoci čuda koje jedan mladić stvara, trošeći svoju harizmatičnost. To su oni čuveni koncerti gde su ljudima suze tekle od smeha, i u Beogradu i u Zagrebu.

Foto : Vladimir Zubac

 

Reditelj, Žika Ajdačić je pustio na scenu jato gusaka a Đorđe, onako šeretski, kako je on to umeo, rekao : „Ta izvin‘te, Zdravko Čolić ima svoje „Lokice“ a ovo su moje „Đokice“. Taj njegov prelepi smisao za humor, mene je tešio u sećanjima u ovim teškim danima kad nas napušta i odlazi na svoju zvezdu, čovek koga sam izuzetno poštovao i voleo – rekao je u dahu Pero Zubac.

Pogledajte više