NEPONOVLJIV ŠANSONJER NA OVIM PROSTORIMA: Kompozitor Jovan Adamov o Đorđu Balaševiću

S.B.

20. 02. 2021. u 16:05

JOVAN Adamov, čuveni kompozitor i nekadašnji urednik Radio Novog Sada, istakao je da od Drugog svetskog rata na ovamo nije bilo slične pojave kao što je Đorđe Balašević na ovim prostorima.

Foto: Darko Dozet

 - To je istina, kao i činjenica da je bilo šansonjera, visokokvalitetnih, ali je Đole bio autentičan, jedinstven, po njemu Vojvodinu učinio prepoznatljivom i hvala mu za sve što je napravio. Mnogo mi je žao, njegova porodica je mnogo izgubila a naš grad jednu retku, rekao bih, neponovljivu pojavu - kaže Adamov.

Adamov se seća da su Đoletovi počeci sredinom sdamdesetih godina prolog veka bili vezani za Radio Novi Sad, gde je on bio šef muzičke produkcije za zabavnu muziku.

-Sećam se, trebalo je da se snimi „U razdeljak te ljubim“, čekali smo Đoleta u studiju, sve dok se neko iz orkestra nije setio da je imao dogovoren termin za mali fudbal, koji je obožavao. Otišli smo ne teren po njega i počeli sa snimanjem. Takođe, sećam se da se taj singl prodavao u „Progresu“, velikoj prodavnici, koja je bila sva u znaku te ploče, na hiljade komada.

To se, tvrdim, nikada pre a ni posle nije dogodilo, jer su Novosađani kupovali po nekoliko komada, za sebe i za poklon.

Pogledajte više